Berény Róbert 1887-ben született Budapesten, a magyar avantgárd mozgalom képviselője, a magyar Vadak tagja. 1905-ben Párizsban, a Julian Akadémián tanult, ahol Matisse és Cézanne hatása alá került. Hazatérte után áttért az expresszionizmusra és a kubizmusra, a Nyugatban publikált. 1909-ben tagja lett a később Nyolcak néven ismertté vált művészeti csoportosulásnak. A Tanácsköztársaság ideje alatt a Művészeti Direktórium festőszakosztályának vezetője volt, ő tervezte a legismertebb plakátokat, emiatt 1919 után Berlinbe emigrált, és ott élt 1926-ig.

Berény Kafka portré
A Franz Kafkát ábrázoló Berény-mű. Fotó: ARTE 

A festészeten és a plakáttervezésen kívül jelentős a grafikai munkássága is, főleg egyedi műveket hozott létre, és nagyrészt vörös krétát, diófa pácot, hígított tust alkalmazott. A most árverésre kerülő Férfi berlini kávéházban című ceruza-akvarell technikájú rajza a művész örököseitől került az ARTE-hoz, és közlésük szerint Franz Kafkát ábrázolja. A húszas évekből való portré 550 ezer forintos kikiáltási áron indul, de 

már most nagy értékű vételi megbízásokat kapott rá a galéria.

A tételhez az ARTE Galéria tanúsítványa mellé Barki Gergely művészettörténész rövid tanulmányát is csatolják.

Vasarely freskóterv
Vasarelytől ritkán látni freskótervet. Fotó: ARTE 

Victor Vasarely Éden című freskóterve 1938-as datálású, és egy különleges, figurális, hölgyeket ábrázoló ceruzarajz, amelynek kikiáltási ára 360 ezer forint. Az egyedi grafikák közül figyelemre érdemes még Barcsay Jenő ritka akvarellje. A máriaremetei dombokat ábrázoló kép a hatvanas évek elején készült, és 90 ezer forint a kezdőára. De jó darab Jaschik Álmos eredetileg illusztrációnak készült tusrajza is 40 ezer forintért.

A sokszorosított grafikák közt jó néhány ritkaságnak számító klasszikus kortárs tételre lehet licitálni.

Ilyen Bak Imre Hommage a’Ady című 1977-es színes, szignált szitanyomata, a művészpéldányért 60 ezer forintról indul a licit. Szintén művészpéldány Fajó János 1978-as offszetnyomata, a Modell 65 ezerért, és Hencze Tamás Jel és gesztus című szitanyomta 1991-ből 75 ezer forintért. Elfeledett alkotó Fabró József, akinek egy art deco rézkarca került elő Keresztúry Dezső hagyatékából. Tichy Gyula Baboonia, Paviania, 1919 című tusrajza 65 ezer forintért viszonylag kedvező áron indul, de várhatóan erős licitharc alakul ki érte, hiszen a Rozsnyón született művészt a szlovák gyűjtők is magukénak érzik, és előszeretettel vásárolják a munkáit.

Ady emlékérem
Az Ady-emlékérem az érmegyűjtőket hozhatja lázba. Fotó: ARTE 

Az éremgyűjtők is válogathatnak az anyagban, Csúcs Ferenc Ady-emlékérme 1943-ból egy értékesebb darab közülük. A piros fém és bakelit cigarettakínáló is egy különleges darab, nagyon alacsonyan indul (28 ezer forintért), mert nem sikerült felfedni a tervezőjét, de az látszik, hogy nem tucat tárgy.

cigaretta kínáló
Egy különleges cigarettakínáló karácsonyi ajándéknak is remek lehet. Fotó: ARTE