A balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) időszaki kiállítótermében 2024. május 10-én nyílik meg a tavaly decemberben Párizsban elhunyt Vera Molnar emlékkiállítása In memoriam Vera Molnar: Dürer–Cezanne–Klee címmel. Az alapító-gyűjtő házaspárt, Szöllősi-Nagy Andrást és Nemes Juditot a művésznővel évtizedekig tartó szoros barátság fűzte össze, ezért már korábban tervbe vették, hogy az intézmény első két időszaki kiállításán a gyűjtemény kivételesen gazdag Vera Molnar-anyagának bemutatásával köszöntik közelgő 100. születésnapján. Az első, Ritmusok és algoritmusok című tárlat a művész kreativitásának számítógépes aspektusára fókuszált: a folytatásban Vera Molnar kedvenc művészettörténeti „háziszentjei” idéződnek meg. Dürer, Cezanne és Klee művészetét a képalkotó munka kombinatorikus természete, a választott művészi elvek melletti makacs kitartás, továbbá a képi gondolkodás játékossága rokonította az övével. A kiállítás kurátora ezúttal is Rényi András művészettörténész.

   Vera Molnar: Signature, 2004 / Fotó: MoMű

Vera Molnar magyar származású művész, akit a számítástechnika és a generatív művészet terén végzett úttörő munkásságáért ismernek el. Művészi pályafutását hagyományos médiumokkal kezdte, a geometriai absztrakciót kutatva. Az 1960-as években a technikában rejlő lehetőségek iránt érdeklődve művészi eszközként kezdte használni a számítógépet, és az első ilyen művészek egyike lett. Algoritmusokat készített vizuális kompozíciók létrehozására, a kreativitás és a matematikai precizitás metszéspontját vizsgálva. Ez az innovatív megközelítés lehetővé tette, hogy bonyolult absztrakt műveket hozzon létre, amelyek a mintákat, formákat és az ismétlődést olyan módon kutatják, ahogy ez kézzel nem lehetséges. Kiterjedt pályafutása során Molnar világszerte kiállított, többek között a londoni ICA-ben és a The Museum of Modern Artban, és a digitális művészet terén nyújtott úttörő hozzájárulásáért is ünnepelték. 2022-ben munkái szerepeltek az 59. Velencei Biennálé fő kiállításán Az álmok teje címmel. Az Artsy adatai szerint munkái az elmúlt évben, a nyilvános aukciós adatok szerint átlagosan a becsértéknél 80 százalékkal magasabb áron keltek el, ami jól mutatja a növekvő műkereskedelmi érdeklődést Vera Molnar munkái iránt.

A MoMű 2024. nyár végén többnapos nemzetközi szimpóziumot is rendez Vera Molnar művészetéről. 

  Frankl Aliona: Kirakati próbababaműhely, 1987 / Fotó: MoMű

A MoMű fotográfiai programja is folytatódik, és a következő három évben három tematikus kiállítás köré szerveződik: A test, A munka és A környezet. Ezek közül az első, 2024-es fotókiállítás a Szöllősi-Nagy–Nemes-gyűjtemény testhez kapcsolódó alkotásait helyezi középpontjába: miként viszonyulnak a fotográfusok a huszadik század elejétől napjainkig az emberi test ábrázolásához. Jelen kiállítás a gyűjteményben szereplő művészeket hívja segítségül, hogy megmutassák, milyen változások mentek végbe a műfaj történetében, milyen tendenciák és megközelítések mentén gondolkodnak a fotográfusok a testről. A kiállítás 2024. április 27-től látogatható, kurátora Somosi Rita.