A bostoni székhelyű RR Auction nemrégiben, „Steve Jobs és az Apple számítógépes forradalma” címen tartott árverést. Nem ez az első ilyen tematikájú aukciójuk, az elmúlt években a korai Apple-termékek és a Jobssal kapcsolatos emléktárgyak saját aukciós kategóriává váltak. A Jobs által viselt garbók, bőrdzsekik és Birkenstock papucsok, mind szerepeltek már aukción. Az RR Auctions tavalyi hasonló Apple-nosztalgia eladása során körülbelül 40 tételt értékesítettek, amelyek összesen nettó 500 ezer dollárt hoztak. Mindez Jobs és az Apple mély hatását mutatja a modern világunkra.

Fotó: RR Aukciósház

Az Apple termékek gyűjtőit, vagy Steve Jobs rajongóit egyáltalán nem befolyásolják a trösztellenes eljárások abban, hogy egyre nagyobb összegeket költsenek el memorábilia aukciókon. 

Most hat tételt indítottak Jobs saját kezű aláírásával ellátva. A legértékesebb egy 1983-as névjegykártya az Apple byte logójának szivárványos változatával, ez 181 183 dollárért kelt el, bőven meghaladva az előzetesen megadott 10 ezer dolláros becsértéket.  

A második, egy Wells Fargo csekk 1976-ból, az Elmar Electronicshoz, amely valószínűleg az Apple-1 prototípusok finanszírozását fedezte, és ez is a becsérték háromszorosáért kelt el, mert 176 850 dollárt fizettek érte. „A Steve Jobs által aláírt Apple-névjegykártya 180 000 dollár feletti eladása új rekord a dedikált névjegykártyák terén” – nyilatkozta Bobby Livingston, az RR Auction ügyvezető alelnöke azt Artnetnek.

Az aukció tételei arról meséltek, hogyan lett az Apple-ből Amerika legértékesebb vállalata. Ezek közül a legfontosabb egy teljesen működőképes Apple-1 alaplap, amelyet Steve Wozniak a cég társalapítója írt alá. A 100-as számú számítógépként megjelölt személyi számítógép volt az első, amelynél nem kellett a végfelhasználónak forrasztania. Ez a tétel 323 789 dollárért kelt el.

Fotó: RR Aukciósház

Az Apple személyi számítógépeinek az 1980-as évek elejétől léteztek funkcionális változatai, de két tétel, amely jelentős figyelmet kapott, olyan találmányokra vonatkozott, amelyek soha nem kerültek piacra. Az első az Apple eMate 300 1997-es prototípusa volt, egy kékeszöld színű érintőképernyős laptop, amelyet az oktatásra optimalizálva terveztek, és  8529 dollárért kelt el. 

A második az Apple Videopad 2 prototípusa volt, amelyet széles körben az iPad előfutáraként tekintenek. Az első generációs iPhone-ok a legkelendőbb tételek közé tartoztak. Egy 4G modell 147 286 dollárt ért.