Nemzetközi gazdaság

Sokan már temetnék az európai devizát

Viharfelhők gyülekeznek az euró fölött: a BofA kereskedői 1,02–1,05 közötti keresztárfolyamot várnak a dollárral szemben.

A fejlett piacok egyik legrosszabbul teljesítő devizájává vált az euró az elmúlt hetekben. A március közepi csúcs óta, amikor a közös deviza a dollárral szemben az 1,15-os szintet súrolta, már bő 6 százalékot gyengült a jegyzés. Január eleje óta 3,5 százalékos mínuszban van a keresztárfolyam. A volatilitás is csökken, ahogy a gyengülő trend állandósul: a CBOE euróvolatilitási indexe március derekán még 18 ponton állt, tegnap már csak 7,5 ponton. A piaci adatokból jól látszik, hogy a kereskedők is egyre pesszimistábbak. Az Amerikai Határidős Árutőzsde-felügyelet (CFTC) friss adatai szerint a nettó pozicionáltság március derekán váltott shortba, május elejére a nettó short pozíciók száma már 80 ezer fölött volt, ahol legutóbb 2018 derekán járt. A piaci kommentárok világosak: a befektetők az egységet hiányolják az euróövezetből. Európa eddig képtelen volt arra, hogy hosszú távú, közös fiskális védelmet nyújtson a válság ellen. Ezzel szemben az Egyesült Államok, Kína és Japán határozottabb, széles bázisú ösztönzést nyújtott a gazdaságnak. A Bank of America (BofA) devizapiaci részlegének vezetője hangsúlyozta: az euróövezet átlagos fiskális ösztönzése alig éri el a kumulált tagállami 2 százalékát, szemben az amerikai

9 százalékkal, a közösségé a legalacsonyabb mutató a G10-országok közül. Emiatt a BofA kereskedői is medvepiacra készülnek: 1,02–1,05 közötti keresztárfolyamot várnak a dollárral szemben az év végére, ami a tegnapi jegyzéshez képest további nagyjából 3-5 százalékos gyengülés.

Míg az euróövezet integritásáért való befektetői aggodalom nem új keletű, az igen vészjósló, hogy már az Európai Bizottság is figyelmeztetett: a közös fellépéssel szembeni észak-európai ellenkezés fenyegeti a blokk egységét és a közös deviza létét. Ugyanakkor a közös deviza kurzusát az újabb és újabb negatív hírek már kevéssé rengetik meg. Sem a német alkotmánybíróság nagy horderejű döntése, sem a tegnapi, drámaian rossz ipari adatok nem tudták még mélyebbre taszítani a keresztárfolyamot. Az ING Think elemzői szerint a politikai széthúzást és az éves alapon 13 százalékos ipari visszaesést is beárazták már a kereskedők. A dollárral szembeni kurzust a két térség reálkamatszintjének különbsége mellett a monetáris politikai irányok is meghatározzák. Ezért a korlátozott eurógyengülésnek az is oka lehet, hogy a Federal Reserve limit nélküli pénznyomtatással járó programba kezdett március közepén. Ez elméletben gyengítené a dollárt, a járványhelyzetben kialakult dollárszűkösség azonban még mindig elfedi az amerikai jegybanki eszközvásárlások hatását.

A kommentárok alapján a piacot a politikai fejlemények közül az aggasztja leginkább, hogy a német után több tagállami alkotmánybíróság is kikezdi az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlásait. A Commerzbank stratégái odáig mentek, hogy az eurót egyenesen kockázatos eszköznek ítélték, amely csak akkor fog érdemben erősödni, ha visszatér a kockázatkereső mentalitás.

Pedig a Bloomberg elemzői konszenzusa még mindig felpattanásra számít: a legfrissebb prognózis 1,12-os keresztárfolyamot jelölt meg az év végére, igaz, az év elején még 1,15-on állt a kollektív várakozás. A konszenzushoz hozzájáruló elemzőházak közül a UBS a legoptimistább: becslése szerint 1,15-on fog állni az év végére az euró-dollár keresztárfolyam.„Az politikai válságba sodródhat a járvány alatt, az egyes tagállamok külön kezelik a válságot, de amikor a járványnak vége, az euró még mindig létezni fog.”

Ezek is érdekelhetik