Nemzetközi gazdaság

Hamarosan megnyílhatnak az uniós határok

Az Európai Unió enyhít a beutazási korlátozásokon, hogy megmentse a nyári turistaszezont. Ennek érdekében lazítanak azokon a kritériumokon, amelyek meghatározzák, hogy mi minősül járványszempontból „biztonságos” országnak, és beléphetnek majd a 27 tagállam területére mindenhonnan azok, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

Az Európai Bizottság (EB) javaslatát tegnap fogadták el a tagállamok brüsszeli nagykövetei, és a Reuters beszámolója szerint még a héten vagy a jövő hét elején frissítik a „biztonságos” országok listáját.

Ezen egyelőre csupán hét ország, például Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr és Izrael szerepel, ahonnan oltás nélkül is jöhetnek turisták.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint felkerülhet a listára egy sor állam, például az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok viszont nem, de a teljesen beoltottak onnan is érkezhetnek.

A szabad utazáshoz a legfőbb feltétel, hogy 14 napon keresztül százezer főre vetítve 25 alatt maradjon az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, és ez a trend stabil vagy csökkenő legyen.

A vírusvariánsokat is figyelembe veszik, ami az Egyesült Királyság szempontjából fontos, mivel ott egyre jobban terjed az indiai mutáció. A bizottság azt javasolta, hogy abban az esetben húzzák be a vészféket, ha 100 új esetből egyet új vírusvariáció okoz; a nagykövetek ezt 75-re szigorították.

Fotó: Bloomberg / Getty Images

Ami a beoltottakat illeti, azok utazhatnak be az EU-ba, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát kapták meg, de fontolóra veszik azoknak a beengedését is, akiket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott anyaggal oltottak be. Az még nem teljesen világos, hogy az oltás igazolására milyen dokumentumot fogadnak el.

Megoldás lenne, ha az érintettek is használhatnák az uniós vakcinaútlevelet, de arról még mindig nem sikerült megállapodásra jutnia a bizottságnak és az Európai Tanácsnak az Európai Parlamenttel. A háromoldalú egyeztetés kedden ismét eredménytelenül zárult, és ma folytatódik, de sürget az idő, és a Politico értesülése szerint az álláspontok még mindig messze vannak egymástól.

Fotó: JOHANNA GERON / AFP

Ami a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának ideiglenes feloldását illeti, az EP maga is megosztott. A tegnapi vitán több képviselő sürgette a bizottságot, hogy támogassa a javaslatot, mások szerint viszont a felfüggesztés nem gyorsítaná fel a globális vakcinaellátást, és ártana az innovációnak. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos, az EB ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy bár az EU kész tárgyalni a szabadalmak feloldásáról, inkább azt javasolja, hogy szűkítsék az exportkorlátozásokat, oldják meg az alapanyaghiányt, fektessenek tőkét a fejlődő országokban a gyártási kapacitás növelésébe, és a jelenleginél több oltóanyagot biztosítsanak a WHO Covax nevű segélyprogramjának.

szabadalom koronavírus elleni oltás fehér lista
Kapcsolódó cikkek