Nemzetközi gazdaság

A gazdaság dekarbonizálására osztott pénzt az EU

Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 122,4 millió eurós támogatások szétosztásáról döntött, melyet 14 uniós ország, Izland és Norvégia 32 projektje nyert el.

Az 122,4 millió eurót (mintegy 43,5 milliárd forint) oszt szét vissza nem térítendő támogatásként 32 olyan innovatív kezdeményezésre, melyek a gazdaság dekarbonizálását célozzák – közölte az Európai Bizottság kedden.

Fotó: Shutterstock

A nyertes projektek – melyek 14 uniós országból valamint Izlandból és Norvégiából származnak – célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában.

A bizottság indoklása szerint azok a kezdeményezések tudtak nyerni, amelyek a legkorszerűbb technológiákon is túlmutató technikát vezetnének be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. A kiválasztott projektek felölelik az érintett ágazatok széles körét, így az az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálást segíthetik elő.

A támogatott kezdeményezések között szerepel a VerBioChem nevű, magyarországi és németországi székhellyel rendelkező vállalatok projektje, amely bioüzemanyagokkal és biofinomító üzemek fejlesztésével foglalkozik, hogy az európai zöld gazdaságot megújuló szénnel lássa el.

A kisléptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás kedvezményezettjei megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását, amelyeket a negyedik negyedévben kell véglegesíteni, lehetővé téve az Európai Bizottság számára, hogy megkezdhesse a támogatások folyósítását. A projektek pénzügyi lezárására legfeljebb négy év áll rendelkezésre.

A Nemzetközi Energiaügynökség júniusi jelentése szerint a tiszta energiába és energiahatékonyságba 2021-ben világszerte fektetett 750 milliárd dollár többszörösére lenne szükség, amihez képest a most bejelentett összeg csepp a tengerben.

Európai Bizottság vissza nem térítendő támogatás Európai Unió dekarbonizáció
Kapcsolódó cikkek