A vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipara májusban a szűk ellátási keresztmetszetek következményeként.
Az statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint

havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 1 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése.

Elemzők kisebb, 0,2 százalékos csökkenést vártak az áprilisban mért 0,6 százalékos emelkedés után.

A vártnál erősebb csökkenésnek alapvetően az az oka, hogy jelentősen, 2,3 százalékkal esett vissza az olyan nem tartós fogyasztási cikkek előállítása, mint az élelmiszerek és a ruházati termékek.

Az energiatermelés 1,9 százalékkal, a tőkejavaké 1,6 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,2 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkek termelése 1,6 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 20,5 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése májusban. Elemzők erősebb, 22,2 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 39,4 százalékos ugrás után.

Fotó: AFP

Az erős éves ütem az alacsony bázisnak tudható be. Tavaly tavasszal nagyon szigorú korlátozásokat léptettek életbe minden országban a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt, ami szinte teljes egészében leállította a gazdaságot.

Az euróövezeti ipari termelés kilátásai továbbra is pozitívak, mivel a védőoltási kampányok felgyorsulása elősegíti a járványügyi korlátozások további feloldását és ösztönzi a keresletet.

Ezzel együtt is az ellátási láncban kialakult zavarok még több szektorban, főleg az autógyártásban, visszafogják a termelést, kiszámíthatatlanabb pályán mozgatják az ipart. Elemzők szerint az év végéig is eltarthat a helyzet normalizálódása.

Az Európai Unió 27 tagállamában áprilishoz képest 0,9 százalékkal csökkent, míg tavaly májushoz 21,2 százalékkal bővült az ipari termelés. Áprilisban havi szinten még 0,5 százalékos, éves összehasonlításban pedig 38,8 százalékos növekedést mértek az unióban.

Tavaly májushoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 40,3 százalékkal, Magyarországon nőtt, majd Szlovákia következik 36,8 százalékkal, valamint Lengyelország 30,2 százalékkal.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 20,2 százalékkal, a második legnagyobb gazdaságban, Franciaországban pedig 21,1 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Havi összevetésben Litvániában nőtt legerősebben az ipari termelés májusban, 7,7 százalékkal, majd Magyarország következik 3,4 százalékkal és Finnország 2,2 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Romániában mérték, 8,5 százalékost, majd Görögország következik 4,7 százalékkal és Írország 4,6 százalékkal.