Nemzetközi gazdaság

Kína szerint Amerika a "dzsungel törvénye" szerint működtetné a nemzetközi rendet

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a kelet-kínai Tiencsinben Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén közölte, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok patthelyzetbe kerültek, mert az amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják országát.

A két külügyminiszter-helyettes hétfőn találkozott a kínai külügyminisztérium közleménye szerint. Hszie elmondta azt is, hogy a "szabályokon alapuló nemzetközi rend" valójában azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei saját szabályaikat akarják a világra erőltetni.

Fotó: Shutterstock

A kínai diplomata szerint ez a "dzsungel törvénye", ahol az erősebbnek van igaza és a nagyobb hatalmaskodik a kisebb felett. Hszie szerint ehelyett a világnak szolidaritásra és együttműködésre van szüksége, hiszen az emberiség egy hajóban evez.

Azt is elmondta, hogy Kína olyan nemzetközi kapcsolatokat tartana kívánatosnak, melyek a kölcsönös tiszteleten, az egyenlőségen, a jogszerűségen, és a minden fél számára előnyös együttműködésen alapulnak. Ugyanakkor jelezte, hogy Peking kész együtt dolgozni Washingtonnal azon, hogy megtalálják a közös nevezőt, és félretegyék a különbségeiket.

Sherman látogatása előtt egy nappal megszólalt Vang Ji kínai külügyminiszter is, aki elmondta, hogy Kína nem fogja elfogadni az Egyesült Államok részéről a lekezelő modorban folytatott kommunikációt. A külügyminiszter szerint nincs olyan ország, amely feljebbvaló lenne a többinél. Ezt Ned Price amerikai külügyi szóvivő Sherman kínai útjával kapcsolatos kijelentésének kapcsán mondta, aki Sherman útja előtt arról beszélt, hogy a látogatást az Egyesült Államok erős helyzetből kezdheti, a szövetségeseivel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően.

Sherman vasárnap a Twitteren közzétett bejegyzésekben azt írta, hogy az amerikai kormányzat azért küzd, hogy egyenlő versenyhelyzetbe hozza az amerikai vállalatokat Kínában. Az amerikai külügyminiszter-helyettes továbbá részvétét fejezte ki a közép-kínai Henanban múlt héten pusztító súlyos áradások áldozatai miatt.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői első alkalommal márciusban, Alaszkában folytattak találkozót. A megbeszélések feszült hangulatban zajlottak: az amerikai tisztségviselők a világ stabilitásának veszélyeztetésével vádolták meg Kínát, míg a kínai képviselők álszentnek nevezték Washington fellépését az emberi jogok kapcsán a fekete amerikaiakkal szembeni bánásmódra hivatkozva.

A kapcsolatok azóta is feszültségekkel teliek maradtak, a két fél több alkalommal kölcsönös szankciókat vetett ki egymásra, és gyakoriak voltak a diplomáciai szóváltások.

Egyesült Államok Kína
Kapcsolódó cikkek