A klímaváltozás lesz a jövőben a legnagyobb kockázat a bankok működésére a megkérdezett pénzintézetek döntő többsége szerint, míg 2019-ben alig több mint a felük látta ennyire kritikusnak a helyzetet – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös, nemzetközi kutatásából.

A kutatásban 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A felmérés eredményeit összegző közlemény szerint 

a kockázatkezelési vezetők döntő többsége, 91 százalékuk öt éven belül már a klímaváltozást tekinti a legnagyobb fenyegetésének, míg 2019-ben alig több mint a felük, 52 százalékuk látta ennyire kritikusnak a helyzetet.

 Ennek ellenére a bankoknak csupán a negyede, 28 százaléka van tisztában azzal, pontosan milyen rizikót hordoz tevékenységükre nézve az éghajlatváltozás.

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járványt követő piaci fellendülés kapcsán a pénzintézetek rövid távon a hitelkockázatot (98 százalék) és a kiberbiztonságot tartják a legkritikusabb kérdésnek (80 százalék).

„Az adatvédelem mellett a klímakrízis is a figyelem középpontjába került az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően a bankok működésében egyre fontosabbá válnak a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontok. 

A döntéshozóknak a jövőben különösen rugalmasnak, átláthatónak és határozottnak kell lenniük, ha hosszú távon is meg akarják tartani ügyfeleiket” – mondta Hoós János, az EY pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó üzletágának vezetője.

A kutatás szerint 

a legnagyobb újonnan felmerülő kockázatok közül tízből hét továbbra is a technológiát és az adatkezelést érinti.

 Ide tartozik a digitalizáció következtében lezajló változások gyorsasága és mélysége (68 százalék), az új megoldások megjelenését követő iparági átalakulások (68 százalék) vagy éppen az elavult rendszerekből adódó problémák (62 százalék). A szakértők emellett arra számítanak, hogy a bankok még inkább felgyorsítják majd a digitális transzformációt, elsősorban a folyamatok automatizálásával (88 százalék), az alapvető technológiai eszközök modernizálásával (66 százalék) és még kifinomultabb ügyfélszolgálati megoldások bevezetésével (64 százalék).