A klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet Kim Dzsongun. Az észak-koreai vezető felszólította tisztségviselőit, hogy kiemelten foglalkozzanak a kérdéssel, főként az élelmiszer-ellátás területén – írja a BBC.

A tavaly bekövetkezett tájfunok rosszul érintették a mezőgazdasági területeket, idén pedig hetekig tartó aszály majd heves monszun tizedelte a termést.

A diktátor szerint intézkedésre van szükség a „rendellenes klíma” leküzdésére, és arra kérte tisztségviselőit, hogy álljanak elő megoldással az aszályok és árvízek leküzdésére.

Az éghajlatváltozás fokozódott az elmúlt években, sürgősen cselekedni kell

– mondta Kim.

Fotó: AFP

Az észak-koreai vezető emellett az ország árvízvédelmi infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazta.

Hatékonyabban kell szabályozni a folyóvizeket, erdőket kell telepíteni, javítani kell a gátak és az árapályt szabályzó töltések állapotát

– szorgalmazza Kim.

A természeti katasztrófák mellett a Covid-19 terjedése miatti szigorú lezárások, valamint nemzetközi szankciók is sújtották Észak-Korea gazdaságát.

Bár nincsenek jelentések észak-koreai Covid-esetekről, az ország lezárta határait és korlátozásokat vezetett be. A határzár pedig a Kínából érkező létfontosságú importot is érintette.

A járvány megelőzését célzó szigorú intézkedések megtartása kiemelt feladat, amelyen pillanatnyilag nem szabad lazítani

– idézte az állami média Kimet.

A hét elején az ENSZ közölte, hogy Észak-Koreai visszautasított hárommillió koronavírus elleni vakcinát.