Jelentős mértékben, 20-ról 3 százalékra csökkenti a felhőszolgáltatásán külsős cégek által eladott szoftverek utáni jutalékát a Google – tudta meg a CNBC egy magát megnevezni nem kívánó, ám a témát ismerő forrástól.

Fotó: Shutterstock

A felhőüzletág területén a Google csak a harmadik helyen van az Amazon Web Services és a Microsoft Azure mögött, amit a cég 2019-ben Thomas Kurian vezérigazgató szerződtetésével próbált orvosolni, akinek vezetése alatt a Google Cloud tett is lépéseket azért, hogy a szolgáltatás vonzóbb legyen.

A nagy technológiai cégek az egyre erősebb szabályozói figyelem és a fokozódó verseny hatására újabban több lépést is tettek a jutalékaik mérséklésére. A Google alkalmazásainak piacterén például júliusban 30-ról 15 százalékra csökkentette annak értékét. Az Apple saját platformján hasonló lépést tett, ám az csak az 1 millió dolláros bevétel alatti fejlesztőket érinti. A Microsoft a Windows alkalmazásainak piacterén a játékok után beszedett jutalékokat augusztusban 30-ról 12 százalékra csökkentette.

A felhőszolgáltatások piacát vezető Amazon Web Services az UBS szerint 5 százalék körüli jutalékokat szedhet be és évi 1 és 2 milliárd dollár közötti bevételt generálhat a bank szerint. A Microsoft az Azure jutalékait júliusban csökkentette 20-ról 3 százalékra, erre lehet válasz a Google mostani lépése. A Google felhőüzletága a második negyedév során 591 millió dolláros üzemi veszteséget termelt, 4,6 milliárd dolláros bevétel mellett.