Nemzetközi gazdaság

Hatalmas hévvel vásárolnak a lengyelek, a złoty gyengül

Két számjegyűvé vált a lengyel kiskereskedelmi forgalom éves növekedésének üteme augusztusban, ebben a tekintetben teljesen kilógnak a visegrádi négyek közül: a cseh, magyar és szlovák üzletek sokkal kisebb mértékben állnak nyomás alatt. A forint és a cseh korona is kevésbé, mint a złoty.

Éves alapon 10,7 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom augusztusban Lengyelországban. Az elemzők azt várták, hogy a ráta 10 százalékra nő a júliusi 8,9-ről. A lengyel jegybank aligha emel mostanában kamatot cseh és magyar társához hasonlóan , bár az megugrásával együtt a lakossági kereslet robusztus ereje is a túlfűtöttség jeleit szaporítja. Nem véletlen, hogy a złoty hat hónapos mélypontok közelében kereskedik az euró ellenében.

Fotó: Photononstop

A tavasz óta a kiskereskedelmi forgalom éves szinten szépen növekszik a régiónkban – ahogy másutt is Európában –, de a bővülés rátája csökkent, mivel a tavalyi bázisból kifutott a járvány érkezése után bevezetett rendkívül szigorú zárlatintézkedések hatása.

Lengyelországban az áprilisi 25,7 százalékos csúcsról csökkent a ráta, a cseheknél, szlovákoknál és a magyaroknál 10 százalék körül volt a csúcs.

Az utóbbi három országban még nem érkezett augusztusi adat, de a cseh és a magyar bővülés rátája már júliusban három százalék környékére csökkent, a szlovák pedig 1,5-re.

Lengyelországban hagyományosan erőteljesebb a belföldi kereslet szerepe, mint a régió többi országában. A szélesebb értelemben vett közép-európai térségben jelenleg azonban inkább a másik három visegrádi ország a kivétel a kiskereskedelemben:

a szlovén és a román forgalom júliusban több mint 8 százalékkal bővült, Horvátországé 12,8, Bulgáriáé 20,2 százalékkal.

Fotó: VG

Az inflációs nyomás megugrása ellenére a lengyel és a román jegybank sem mutatkozik hajlandónak emelni kamatait, és ez a két ország fizetőeszközének az árfolyamán is meglátszik. A złotyt sokkal jobban megtépázta a nemzetközi piaci rizikóétvágy csökkenése a napokban, mint a forintot és a cseh koronát. Az utóbbiak őrzik három százalék körüli idei nyereségüket az euró ellen, a złoty azonban az egyszázalékos erősödést ugyanekkora gyengülésre váltotta, és ma túlcsúszott a 4,61-os szinten. A lej rekordgyenge szinteket ütött meg az elmúlt hetekben, és most is ezeket döngeti 4,95 környékén.

Lengyelország Közép-Európa kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek