Nemzetközi gazdaság

Rákapcsolt az infláció, ugrik a cseh korona, szenved a lej

Romániában és Csehországban is megugrott az infláció a pénteken közzétett adatok szerint, Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan. A felerősödő kamatemelési várakozás miatt a cseh korona a másfél éves csúcs felé vette az irányt, a lej újabb rekord mélypontot dönthet.

Kiábrándító augusztusi inflációs számokat tettek közzé pénteken Prágában és Bukarestben is. A magyar és a lengyel adatok alapján ugyan nem meglepő, hogy a régióban másutt is felgyorsult az infláció, de a cseh és a román éves árindexek a vártnál is magasabbak voltak. Európa-szerte az infláció további felpörgése várható az őszre, és a gyors gazdasági növekedésű Közép-Európában most is magasabbak az éves indexek, mint általában nyugaton.

Fotó: Shutterstock

A román infláció csak némileg haladta meg a várakozást, de 5,25 százalékos éves rátája – a júliusi 4,95 százalék után – az egyik legmagasabb Európában,

és Romániában sem volt ilyen magas indexre példa 2018 nyara óta, pedig a román kormány a járvány előtti években híresen költekező volt, és ez feltornászta az inflációt. Az év végéig a jegybanki előrejelzés szerint 5,6 százalékra emelkedhet az árindex. 

A belpolitikai feszültségek is régóta jellemzőek Romániára, és ezek a jegybank életét is megnehezítik. A központi bank annak ellenére sem nyúlt a kamatokhoz – mint Budapesten és Prágában történt –, hogy többek közt az energiaárak emelése miatt szárnyal az infláció, ehelyett piaci likviditási eszközökkel igyekszik stabilizálni a lejt. A fizetőeszköz azonban a napokban-hetekben rekord mélypontokat döntögetett az euró ellenében, és az utóbbi napokban 5-ös vonal közelében, 4,95 környékén vert tanyát. Az inflációs adat közlése után nem lendült át a 4,95-ön, de az inflációs adatokat látva hamarosan az 5-ös szint felé veheti az irányt.

A cseh korona ezzel szemben nagyot ugrott az adatok közlése után az euró keresztben, 25,46 környékéről 25,3 közelébe, a június elején elért 16-hónapos csúcsokkal incselkedve.

Az adatok ugyanis ráerősítettek a várakozásokra, hogy a magyarhoz hasonlóan a cseh jegybank is folytatja a kamatemeléseket. Az éves inflációs ráta 3,4 százalékra ugrott – a központi bank 1-3 százalékos célsávja fölé – a júliusi 2,8 százalékról, pedig az elemzők csak 2,9 százalékot vártak. A korona és a forint a régió legjobban teljesító devizái az idén, több mint három százalékot erősödtek az euró ellenében. A zloty kevesebb, mint egy százalékot, míg a lej majdnem két százalékot gyengült.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek