Az amerikai gazdaság növekedése "mérsékelt" ütemre váltott július-augusztusban, a legjobb teljesítményt a vizsgált időszakban a feldolgozóipar, a közlekedési, a nem pénzügyi szolgáltatási és a lakóingatlanpiaci ágazat mutatta fel — áll egyebek között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szubjektív állapotfelmérésében, a Bézs Könyvben.

Fotó: Shutterstock

A Fed 12 regionális központja évente nyolc alkalommal készít állapotfelmérést gazdasági szereplők, közgazdászok, piaci szakértők megkérdezésével. A Bézs Könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága. A Fed legközelebb szeptember 21-22-én tart kamatdöntő ülést. 

A Fed szerint a lassulását jelentős mértékben az élelmiszerek, az éttermek és a turizmus iránti lakossági keresletvisszaesés okozta, ami részben a koronavírus-járvány újbóli erősödésével van összefüggésben.

A gazdaságnak több olyan ágazata is volt, ahol a lassulást nem a kereslet mérséklődése okozta, hanem az alkatrészszállítások fennakadása és a munkaerőhiány. Egyebek között az autóértékesítés gyenge mutatói jelentős részben az alacsony készletekre vezethető vissza, amit a globálisan is jelentkező chiphiány váltott ki. Az autóeladás nélkül vizsgált kiskereskedelmi értékesítés bővülése a 12 vizsgált körzetben valamelyest mérséklődött ugyan, de összességében szerényen nőtt.

Valamennyi körzet a foglalkoztatottság növekedéséről jelentett, ugyanakkor több ágazatban komoly munkaerőhiány tapasztalható, ami sok esetben gátja a gazdasági aktivitás növekedésének.