A tálibok szóvivője vasárnap arra kérte a nemzetközi közösség tagjait, hogy támogassák jobban Afganisztánt.
Matiulláh Rúháni, Kunduz tartomány szóvivője jelezte: 

a segély befektetések, újjáépítési projektek formáját is öltheti, vagy érkezhet bármiféle humanitárius támogatás keretében, amelyet Afganisztán kormányának vagy állampolgárainak nyújtanak.

Fotó: Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Rúháni bírálta a nemzetközi közösséget, mert az elmúlt húsz évben támogatta a radikálisok szerint korrupt kabuli kormányt, de felfüggesztette a segélyeket, amikor a tálibok jutottak hatalomra.
Megjegyezte: a tálibok békét hoztak Afganisztánnak.

Nem vagyunk terroristák

– tette hozzá.

Szakértők rámutattak: 

a nemzetközi közösség tagjai azt latolgatják, miként viszonyuljanak a tálibokhoz, akik számos emberi jogi visszaélést követtek el az elmúlt években,

viszont jelenleg úgy tűnik, nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elkerülhetővé váljon a humanitárius katasztrófa Afganisztánban.

A szóvivő nem kommentálta a tálibok nőkkel szembeni politikáját. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy a radikálisok számára minden állampolgár egyaránt értékes, legyen szó nőkről vagy férfiakról.
Eközben Kabul ügyvivő polgármestere elmondta: a tálibok a város sok női alkalmazottját felszólították, hogy maradjon otthon.
Hamdulláh Namoni vasárnap újságíróknak azt nyilatkozta, csak azoknak engedték meg, hogy folytassák a munkát, akiket nem tudtak férfi dolgozókkal helyettesíteni. Ilyenek voltak például a tervezési és mérnöki osztály nagy szaktudással bíró munkatársai, illetve a női nyilvános illemhelyek dolgozói.

Afganisztán: mosolydiplomácia kérdőjelekkel

Oroszország, Kína, azonkívül Irán és más muszlim országok várhatóan elismerik az új tálib rezsimet valamilyen formában. A Nyugatnak azonban ehhez fel kellene adnia korábbi értékalapú megközelítését.