Nemzetközi gazdaság

Szöknek a cseh termelői árak, Közép-Európa megy utánuk?

Megint tovább gyorsult a termelői árak éves emelkedése Csehországban, ami jelzés lehet, hogy Közép-Európa többi gazdasága és az euróövezet is ebbe az irányba halad.

A ma közzétett cseh termelőiár-index 9,3 százalékos éves emelkedést mutat augusztusra, a júliusi 7,8 után, és a változás az elemzők előre jelezte 8,6 százaléknál is nagyobb. Magyarország, Lengyelország és az euróövezet még nem jelentett augusztusi adatokat, de az emelkedő trend az idén egyértelmű, és ha a prágai adatokból lehet előre olvasni, egyelőre nem is látszik a vége. Az eurózónában júliusban már 12,1 százaléknál tartottak, ilyen magas számot még sohasem mértek, mióta ezeket az adatokat elkezdték számolni 1982-ben.

Fotó: Martin Divisek

A termelői árak változásai nem feltétlenül gyűrűznek át a fogyasztói árakba, de hozzájárulhatnak az Atlanti-óceán mindkét oldalán idén megemelkedett inflációs nyomáshoz, különösen, ha a termelők költségeinek növekedése tartós. Az idén globálisan is jelentősen drágult az energia, a nyersanyagok és egyes alapanyagok, mint a félvezetők ára, és a termelői árak növekedését szállítási nehézségek is fokozták.

Csehországban az éves termelőiár-index januárban még nulla volt, azóta hónapról hónapra nőtt. Magyarországon már több mint egy éve tart az emelkedés, júliusban már 14,8 százalékon tartott az index. Lengyelországban egész évben felfelé kúszott, és 8,2 százalék volt. Az emelkedés sebessége mindenütt meglepte az elemzőket. 

termelői árak Csehország termelői árindex infláció Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek