A svéd Ericsson távközlési óriás negyedéves működési eredménye felülmúlta az egy évvel korábbit és nagyobb lett a vártnál is, amit a cég részben azzal indokolt, hogy növelni tudta az 5G hálózati berendezések eladását a világon, miközben Kínában csökkent az értékesítése.

Fotó: NurPhoto

A mobil távközlésihálózat-berendezést gyártó cég kedden azt közölte, hogy a harmadik negyedévben a működési eredménye 8,8 milliárd svéd koronára (1,02 milliárd dollár, 1 svéd korona=35,99 forint) emelkedett az egy évvel korábbi 8,6 milliárd koronáról. Szakértők kisebb, 7,85 milliárd korona működési nyereségre számítottak. 

A rivális Nokiához hasonlóan az Ericsson is nyert azon, hogy a kínai Huawei céget számos országból kitiltották, de veszített is azáltal, hogy a svéd csatlakozás miatt szerződésektől esett el Kínában. Az Ericsson bevételének kevesebb mint 10 százaléka származott Kínából a negyedévben, 3,6 milliárd koronát tett ki. 

Az Ericsson teljes bevétele a szeptember végével záródott három hónapban – éves összevetésben – 2 százalékkal, 56,3 milliárd koronára csökkent, kisebb lett az elemzői várakozások átlagában szerepelt 58,14 milliárd koronánál.