Nemzetközi gazdaság

Brutálisan felpörgött a román boltok forgalma a nyáron

A romániai kiskereskedelmi forgalom augusztusban 11,7 százalékkal ugrott meg az előző év azonos hónapjához képest.

A romániai kiskereskedelmi forgalom augusztusban 11,7 százalékkal ugrott meg az előző év azonos hónapjához képest, az előző havi felfelé módosított 9,2 százalékos emelkedést követően. A kormányválsággal is megküzdő országban ez volt a hatodik egymást követő hónap, amikor a kiskereskedelmi forgalom növekedett, a járványvédelmi korlátozások enyhítésének köszönhetően.

Fotó: Shutterstock

Havi szinten a kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal nőtt augusztusban, ami lassult a júliusban tapasztalt, felfelé módosított 1,1 százalékos emelkedésről, de még így is jelentősnek mondható – derült ki a román statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.

A következő hónapokban azonban megtörhet a lendület, ugyanis az unió egyik legkevésbé átoltott országában, Romániában jelenleg rekordokat döntenek a járványadatok, ami újabb korlátozásokhoz, és a kiskereskedelem visszaeséséhez vezethet.

Fotó: Tradingeconomics

Kedden megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások, és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja is, miután egy nap alatt 15 037 új eset, 252 halálesetet regisztráltak, és a vírus megjelenése óta most vannak a legtöbben, 14 402-en kórházban a kór miatt, ami jelentősen megterheli az egészségügyi rendszert.

Románia kiskeresekedelem kiskereskedelmi forgalom
Kapcsolódó cikkek