Elismerte kedden a bíróság előtt, hogy törvénytelenül fogyasztott a propofol nevű szedatívból Jay Y. Lee, a Samsung konglomerátumának vezetője – írja a Reuters.

Fotó: Chris Jung / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az üzletember augusztusban szabadult feltételesen vesztegetési ügyéből, melynek kapcsán összesen 18 hónapot töltött, két részletben a rácsok mögött. Szabadon bocsátásától sokan a Samsung fontos döntéseinek felgyorsulását várták, így például döntést arról, hogy a 17 milliárd dollárért tervezett amerikai csipgyár helye pontosan hol is legyen.

Azonban Lee jogi problémái folytatódtak kedden, amikor egy rövid meghallgatáson egy szöüli bíróságon elismerte, hogy 

2015 és 2020 között 41-szer fogyasztott az altatáshoz használt propofol nevű szerből, 

amit először valóban terápiás célból kapott. Lee ugyanakkor kiemelte, hogy augusztusi szabadon bocsátása óta nem fogyasztott a szerből.

A Samsung-vezér eredetileg az apja 2014-es kórházi kezelése miatt kialakult pszichológiai terheket igyekezett kezelni, amik tovább nőttek a vesztegetési botrány – melynek börtönbüntetését is köszönhette – során. 

Az ügyészek 70 millió wonos (több mint 18 millió forintos) bírság kiszabását javasolják büntetésképpen. Ítélet október 26-án várható.

Dél-Koreában a kábítószerek fogyasztását is büntetik, ám mivel a propofol addiktív potenciálja alacsony ezek az ügyek gyakran végződnek bírsággal börtönbüntetés helyett. A szert felíró klinika munkatársainak ügyét külön tárgyalják.

Az üzletembert a részvénypiac manipulációval és könyvelési csalással is vádolják két Samsung leányvállalat 8 milliárd dolláros, 2015-ös összeolvadása kapcsán.