Több mint 130 millió dollárjába kerül a Teslának, hogy egy egykori fekete dolgozója ellenséges munkakörülményeket tapasztalt ott töltött ideje alatt – írja a Reuters.

Fotó: CHRISTOPHE GATEAU

Hétfőn egy szövetségi bíróság hozta meg az ítéletet, mely szerint a vállalat nem tett eleget Owen Diaz, a Tesla fremonti gyárában 2015–16 között liftkezelőként dolgozó alkalmazott faji alapú zaklatásának megakadályozására. 

Az autógyártó közleményében arról írt, hogy a gyárban rasszista kijelentésekkel illették az egykori munkást, és rasszista tartalmú feliratok jelentek meg a mosdókban, ugyanakkor azt is közölték, hogy a három alkalommal, amikor Diaz panaszt tett, közbe is léptek.

A vállalat azt is közölte, hogy noha szerintük az ítélet nem helyes, 

elismerik, hogy 2015 és 2016 során nem voltak tökéletesek. 

Az esküdtszék 6,9 millió dollárt ítélt kompenzációként Diaznak és további 130 milliós büntetés fizetésére kötelezte a Teslát, melynek első sokszínűségi jelentése tavaly jelent meg, jelezve, hogy a vezetők 4, az összes dolgozó 10 százaléka fekete a vállalat Egyesült Államokban működő üzemeiben.

A cég azt is közölte, hogy az azóta eltelt időben változtatott gyakorlatán, így például külön a dolgozói panaszok kivizsgálása céljából is létrehozott csapatokat, és igyekszik biztosítani az egyenlő esélyeket a vállalatnál.