A londoni székhelyű Henley & Partners tanácsadócég útlevél indexe, a Henley Passport Index 2006 óta folyamatosan figyeli a világ összes országának útleveleit, amely az alapján rangsorolja a dokumentumokat, hogy hány országba, régióba tudnak az útlevél-tulajdonosok előzetes vízumkérelem nélkül eljutni — írja a CNN

Fotó: Shutterstock

A mutató a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain alapul, és negyedévente teszik közzé az eredményeket. Az útlevélindex 227 úti célt fed le összesen, és évente többször is frissítik az új vízumszabályok hatálybalépésével egy időben. A rangsor nem sokat változott az előző negyedévi eredményekhez képest. A legértékesebb útleveleket összesítő lista a koronavírus-járvány miatti ideglenesen bevezetett utazási korlátozásokat nem vette figyelembe. 

Az idei év második félévében Japán és Szingapúr állampolgárainak útlevele bizonyult a legerősebbnek, mindkét országból 192 úti cél érhető el vízummentesen.

A dobogó második fokán Dél-Korea és Németország áll, a náluk kiállított útlevelekkel egyaránt 190 úti cél elérhető. Őket követi Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország a harmadik helyet megszerezve, 189 elérhető célállomással.

A lista élén ezúttal is az uniós országok a meghatározóak:

 Ausztria és Dánia a negyedik, míg Franciaország, Írország, Hollandia, Portugália, Svédország az ötödik helyet foglalja el. Ausztria egy helyet javított a januári eredményekhez képest, szomszédaink 188 helyre utazhatnak szabadon.

A magyar útlevél a 9. helyet foglalja el a rangsorban, 183 országba vagy régióba utazhatunk előzetes vízumkérelem nélkül is. 

A visegrádi országok közül a csehek 185, a lengyelek és a szlovákok 182 desztinációt vehetnek célba. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 2014-ben még vezette a ranglistát, jelenleg azonban a 7. helyen állnak Csehországgal, Görögországgal, Máltával és Norvégiával egyetemben. A lista végén, a 199. helyen Afganisztán szerepel: az afgán úti okmánnyal rendelkezők csupán 26 országba repülhetnek vízummentesen, minden más esetben beutazási kérelemhez kell folyamodniuk.

Fotó: Shutterstock

Christian Kaelin, a Hanley & Partners elnöke elmondta, bár nem lehet tudni meddig maradnék érvényben az utazási korlátozások, a koronavírus-járvány az év végéig mindenképpen rányomja a bélyegét az államok közti szabad mozgásra.

A tanácsadó cég felmérése alapján minden eddiginél nagyobb a szakadék a fejlett és fejlődő országok között a szabad mozgást illetően. 

Kaelin hozzátette azt is, hogy a régiók közötti egyenlőtlenségeket tovább növelheti a Covid-igazolványok feltételéhez kötött utazás, hiszen a fejlődő régiók később jutottak oltóanyaghoz, így az oltásról kiállított dokumentumok is csak később válnak elérhetővé számukra.

A Henley & Partner’s listája csupán egyike azon indexeknek, melyek az elérhető utazási lehetőségek alapján rangsorolják az útleveleket. Az Arton Capital útlevél indexe például az Egyesült Nemzetek 193 tagországa, valamint hat egyéb terület (Tajvan, Makaó, Hong Kong, Koszovó, a palesztin területek, Vatikán) között állítja fel saját rangsorát. 2021 második felében publikált listájukon az Egyesült Arab Emírségek szerepel az élen 152 elérhető desztinációval.