Logisztika

Mennyit ér a magyar útlevél?

Közzétették a világ legerősebb útleveleinek listáját.

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az utazási üzletágat, így sajnos nem repülhetünk kedvünk szerint akárhova a nagyvilágban. A vakcina azonban reménysugarat jelenthet a lezárások végét várók számára, és az év második felében talán már arra is szükség lesz, hogy leporoljuk kényszerszabadságra küldött útleveleinket.

A Henley Passport Index 2006 óta folyamatosan monitorozza a világ összes országának útleveleit, és negyedévente közzé is teszi az eredményeket.

A mutató a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain alapul, és az alapján rangsorolja a dokumentumokat, hogy hány országba, régióba tudnak birtokosaik előzetes vízumkérelem nélkül eljutni.

2021 első negyedévében a legértékesebbnek a japán útlevél minősült, 191 úticél esetén problémamentes az utazás annak, aki ilyennel rendelkezik.

A második helyre a szingapúri útlevél került, ezzel egyel kevesebb, 190 helyre garantált a zökkenőmentes beutazás. A dobogó harmadik fokán Dél-Korea és Németország osztozik, a náluk kiállított útlevelekkel egyaránt 189 úticélra lehet gördülékenyen eljutni.

Fotó: Faludi Imre / MTI

A holtversenyes tízedik helyezésünk a rangsorban annak is köszönhető, hogy

a magyar útlevelet 182 ország vagy régió esetében elfogadják előzetes vízumkérelem nélkül is.

A visegrádi országok megítélése nagyjából azonos, a csehek 184, a lengyelek és a szlovákok 181 desztinációt vehetnek célba. Nyugati szomszédunk Ausztria az előkelő ötödik helyen végzett, állampolgárai útlevél birtokában 187 helyre utazhatnak.

Kevésbé mondhatják szerencsésnek magukat azok, akik afgán útlevéllel rendelkeznek, hiszen útlevelüket mindössze 26 ország fogadja el gond nélkül, minden más esetben beutazási kérelemhez kell folyamodniuk – ezzel a lista utolsó helyére kerültek. Nincsenek sokkal jobb helyzetben az iraki (28 ország), szíriai (29 úticél) és pakisztáni (32) útiokmányok birtokosai sem.

Érdekes adat még, hogy míg az Amerikai Egyesült Államok a dokumentumait elfogadó 185 úticélnak köszönhetően az erősörrend hetedik helyén szerepel, az orosz útlevél mindössze 116 helyre biztosít vízummentes beutazást, a kínai okmányok pedig 75 úticél esetében jogosítanak fel ugyanerre.

Két útlevél kell majd?

Bár reményeink szerint a végéhez közelednek a nagy lezárások, könnyen lehet, hogy a szabad mozgáshoz szükségünk lesz vakcinaútlevélre is. Ez egy olyan új dokumentum lenne, amelynek segítségével a magánszemélyek a digitális hitelesítő adataik bemutatásával bejuthatnak koncertre, színházba, stadionba, vagy akár az igazolást belépési követelményként meghatározó országokba is.

 

útiokmány vízummentesség útlevél Henley Passport Index
Kapcsolódó cikkek