Nemzetközi gazdaság

Megütötte a régió devizáit a Varsó–Brüsszel konfliktus, a lengyel tőzsde meg szárnyal

Nagyot esett a złoty, magával húzva a közép-európai devizákat, miután a lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az Európai Unió alapszerződésének egyes pontjai ellentétesek az ország alaptörvényével. A lengyel részvények azonban emelkednek.

Csaknem egy százalékot gyengült a złoty az euró ellen, majdnem a meglepetést okozó szerdai jegybanki kamatemelés előtti szintre visszatérve, mert a lengyel alkotmánybíróság pénteki döntése után megjelent annak a réme, hogy az ország távozik az Európai Unióból . Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mély aggodalmát fejezte ki, a luxemburgi külügyminiszter pedig azt mondta, hogy a lengyel kormány a tűzzel játszik, miután a bíróság kimondta: az alapszerződésének bizonyos részei nem egyeztethetők össze az ország alkotmányával.

Fotó: Photononstop

A złoty kora délután 4,618 körül kereskedett az euró ellenében, háromnegyed százalékkal gyengébben tegnaphoz képest, sokkal közelebb a kamatemelés előtti, 4,63 feletti hat hónapos mélyponthoz, mint az utána elért 4,54 alatti majdnem négyhetes csúcshoz.

Az esés mértéke ugyanakkor nem volt akkora, hogy a lengyel EU-kilépéstől való komoly félelmeket tükrözzön, ahogy az euró-dollár árfolyamban mutatkozó mérsékelt gyengülés sem. A lengyel kormánypárt, a PiS cáfolta, hogy az ország kilépését akarná elérni az unióból.

A varsói a devizapiacot felkavaró hírek ellenére szárnyalt: a WIG 20 blue chip index több mint két százalékot emelkedett, megközelítve az egy hónapja elért csaknem négyéves csúcsot, pedig az európai részvényindexek süllyedtek ma.

A régióban a legjobban a forintot lökte meg a zloty:

0,6 százalékot gyengülve az euró ellen ismét az utóbbi héten többször is átszúrt 360-as szint fölé került.

A cseh korona 0,1 százalékos gyengüléssel megúszta, de nagyon közel került a 25,5-es pszichológiai határhoz, a lej pedig át is bökte a 4,95-ös szintet, újabb rekord mélypontot elérve.

zloty árfolyam Varsói Értéktőzsde lej forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek