Az olajmezői szolgáltatók piacát viszonylag kevés cég uralja, ezek közül három óriás negyedéves jelentéseit vette górcső alá a Financial Times Energy Source hírlevele. A Schlumberger, a Halliburton és a Baker Hughes egyaránt úgy látja, hogy az emelkedő olajár az üzleti lehetőségeik javulását hozza, ami persze éles ellentétben áll a közelgő glasgowi klímacsúcstól remélt vállalásokkal és a katasztrofális mértékű klímaváltozás megelőzését célzó törekvésekkel.

A Schlumberger vezérigazgatója Olivier Le Peuch például 

kivételes, több éves növekedési ciklust lát maga előtt, miközben a kereslet meghaladja a járvány előtti szintet. 

Úgy gondolja, hogy a növekedés minden lelőhelyet, minden felszerelést, a rövid és a hosszútávú beruházásokat is érinti. Vagyis a magas árak hatására több olajat fognak a felszínre hozni, legyen szó amerikai palaolaj-mezőkről, Brazília partjairól vagy a Közel-Kelet öregedő hatalmas mezőiről.

Lorenzo Simonelli aki a Baker Hughes vezérigazgatója pedig arra számít, hogy 

az idei gázpiaci volatilitás hatására a cseppfolyósított földgáz (LNG) területén következhet különösen erőteljes növekedés.

Fotó: Bloomberg

Ugyanakkor ezen cégek sem tudják elkerülni az ellátási láncok akadozását vagy éppen a munkaerő drágulását és az erősödő inflációt. A Baker Hughes, ami csúnyán elmaradt a befektetői várakozásoktól az elmúlt negyedév során, is ezekkel a problémákkal és 

az Ida Hurrikánnal indokolta a vártnál gyengébb eredményét.

Azonban mind a három szolgáltató biztosította befektetőit arról, hogy a magasabb árakat tovább fogja hárítani ügyfelei felé, ami az olajtermelés drágulását eredményezheti.

A növekedési kilátásoknak hála a cégek jóval kevesebbet beszéltek a zöld átmenetről szóló stratégiájukról, 

így a három cég jelentéseiben a karbon csak tizenegyszer szerepelt, szemben az első negyedévvel amikor még huszonnégyszer használták ezt a szót. 

Ezzel teljesen ellentétes irányba mozdult viszont a növekedés szó használata, amit az első negyedévben 77-szer, most viszont már 125-ször említettek.

A dekarbonizáció azonban nem tűnt el teljesen a vállalatok látóteréből, a Schlumberer a szökevény gázok, a lángkitörések kezelésével valamint a villamosítás segítségével tenné zöldebbé ügyfeleit, míg a Baker Hughes a hidrogénben látja a jövőt továbbá széndioxid fogságba ejtésétől majd annak hasznosításától és tárolásától is sokat vár.