Az üzemanyag- és energiaárak növekedését enyhítő, inflációellenes csomagot jelentett be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: az Európai Unióban még megengedett minimális szintre mérséklik az üzemanyagok jövedéki adóját december 20-tól öt hónapig, és január elejétől öt hónapra nullára csökkentik a kiskereskedelmi árrést, valamint az ár részét képező környezetterhelési díjat, amelyet a közútfejlesztésekre fordítanak Lengyelországban. 

A földgáz áfáját januártól három hónapra 23 százalékról 8-ra csökkentik. 

Fotó: JOHN THYS / AFP

A háztartások számára nullára, a többi fogyasztó esetében pedig az Európai Unióban megengedett minimális szintre mérséklik a háztartási energiát terhelő jövedéki adót. Januártól márciusig 23-ról 5 százalékra módosítják az energia áfáját.

Lengyelországban az éves 6,8 százalék volt októberben a szeptemberi 5,9 után.

Az infláció növekedését Morawiecki a sajtóértekezleten egyrészt a koronavírus-járvány során hozott gazdaságvédelmi intézkedésekkel magyarázta, másrészt azzal, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalat ármanipulációi nyomán a gázárak, az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében kiadott engedélyek hirtelen drágulása miatt pedig a többi energiahordozó ára jelentősen megemelkedett.

Az energia- és üzemanyagárak növekedése miatt bekövetkező élelmiszerár-emelés enyhítésére a családoknak bevételüktől függő járadékokat ajánlanak. Ezekből több mint 5 millió háztartás részesülhet 

jelentette be Morawiecki.

Az intézkedések következtében csökkenő állami költségvetési bevételek kiegyensúlyozása érdekében befagyasztják a közigazgatási kiadásokat jelentette be a kormányfő.