Nemzetközi gazdaság

Előgörgeti az ágyúkat az EKB is, de a forinton ez nem segít

Valamelyest enyhült a nyomás az eurón, miután Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek: felfelé mutatnak az inflációs kockázatok.

Nem húzta ki a forintot a csávából ma reggel a hagyományos korreláció: hiába fordult kedden eladásba a nemzetközi piacokon a korábbi dollárvétel, a magyar fizetőeszköz alig távolodott el az euró ellenében 372 közelében elért rekord mélyponttól. Az euró pénzpiacok növekvő valószínűséget áraztak be egy jövő évi EKB-kamatemelésre Isabel Schnabel, az EKB igazgatósági tagja mai nyilatkozatára reagálva, de a jelzés nem bizonyult elég erőteljesnek ahhoz, hogy erőteljesen visszatessékelje a dollárt. A forinton pedig a hüvelykujjszabály szerint ez segíthetett volna.

Fotó: fatido

Az euró pénzpiacok a múlt héten kiárazták a korábban 2022 decemberéig várt EKB-kamatemelést, de visszaárazták, miután Schnabel azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy tartósul a vártnál magasabb kockázata, és hogy ugyanakkor nem lát olyan fenyegetést, hogy az ismét súlyosbodó járvány visszaveti az európai gazdasági kilábalást.

Az euró visszapattant az 1,1225 környékén elért 17-hónapos mélypontról, igaz, hogy csak 1,1275 környékére,

a dollár egyharmad százalékos gyengülése a tegnapi zárás óta azonban ezúttal nem volt elegendő ahhoz, hogy életet leheljen a forintba, pedig ez a korreláció a feltörekvő piaci devizákkal évek óta meglehetősen erős. Hasonlóan hatástalan maradt az idén a forintál is rosszabbul teljesítő lengyel zlotyra is.

Schnabel nyilatkozata azért kavarta fel a vizet a piacokon, mert ellentmond az EKB hivatalos vonalával: a banknál úgy tartják, az utóbbi hónapokban felszökött infláció már jövőre meredeken visszaesik, és az elnök, Christine Lagarde többször is hűteni igyekezett a kamatemelési spekulációt. A nyilatkozat jelzés, hogy valami változhatott, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül fordulat előtt állunk, és a piaci reakciók sem ezt tükrözik. Carsten Brzeski, az ING globális makrófőközgazdásza szerint például azonban ez egy fontos előjel a december 16-ai EKB ülés felé közeledve.

Ha az EKB igazgatótanácsának egy tagja az inflációs kocklázatokat 'felfelé mutatónak' nevezi, az egy világos jele,  hogy itt állunk az ultra laza monetáris politikából való fokozatos kiszállás kezdete előtt - írta jegyzetében az elemző. 

EKB eurókamat mennyiségi lazítás infláció monetáris szigorítás forint árfolyam EKB kamat euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek