Frankfurt, amellett, hogy a pénzügyi élet központja, az egyik legtehetősebb és legdinamikusabban fejlődő német város. Felhőkarcolói miatt — a Main folyóra utalva — a helyiek csak „Mainhattan”-nek nevezik. A frankfurti lakóingatlanok árai meglehetősen elszálltak az elmúlt időszakban: a belvárosban egy 47. emeleti, három hálószobás lakást mintegy 9 millió euróért (1 euró = 367,5 forint) kínálnak — írja a Reuters.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kedvező hitelfeltételek és az emelkedő bérleti díjak miatt minden második német állampolgár vett lakóingatlant az elmúlt években. Mindez az ingatlanárak drágulásához és az építőipari beruházások növekedéséhez vezetett. Az ingatlanvásárlási kedv következtében jelenleg is 18 felhőkarcoló épül Frankfurtban, az építési láz pedig egész Németországra jellemző: az ingatlanárak 2016 közepe óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek.

Az Allianz német biztosító cég és egy helyi nyugdíjalap például 1,4 milliárd euróból finanszírozza négy új frankfurti felhőkarcoló megépítését. A FOUR névre keresztelt projekt keretében irodákat és két hálószobás lakásokat alakítanak ki, utóbbiakat körülbelül 3 millió eurós áron kínálják majd.

2006-ban a németek kevesebb mint 42 százalékának volt saját otthona, a 2018-as pénzügyi válság alatt ez az arány azonban 47 százalékra emelkedett.

A  németországi Bundesbank legutóbbi adatai szerint a világjárvány alatt is ez a tendencia figyelhető meg. A németek ráadásul nagyobb biztonságban tudják ingatlanba fektetett vagyonukat, mintha a bankban helyeznék el. Az otthonvásárlásra fordított hitelek 2020 végén elérték az 1,45 billió eurót, amely 6 százalékkal több a 2019-es adatokhoz képest.

Egyes vélemények szerint az emelkedő ingatlanáraknak azonban gátat vethet a bevándorlási ütem lelassulása és a német népesség csökkenése is. Jochen Moebert, a Deutsche Bank Research közgazdászának előrejelzése szerint emellett az energiahatékonyságot szabályozó intézkedések, és a bérleti díjak kontrollálása is hozzájárulhat ahhoz, hogy fordulatot vegyen az alakulása 2024-ben.

Fotó: THOMAS LOHNES / AFP

Barbara Steenbergen, a Bérlők Nemzetközi Uniójának képviselője szerint a járvány alatt szigorítottak az európai ingatlanbefektetők ellenőrzésén, és korlátozták a külföldi vásárlókat abban, hogy Amszterdamban és máshol is lakásokat vásároljanak.

A befektetőpiacok Európa-szerte egyre szabályozottabbá válnak

— mondta Steenbergen.

Frankfurtban már kezdenek megmutatkoznak a fordulat első jelei, például elvetették a Porsche nevével fémjelzett dizájner lakótorony terveit.

Az ingatlanárakat illetően a határ nem lehet a csillagos ég

 — mondta a frankfurti tervezőosztály szóvivője. Emellett a helyi hatóságok is úgy vélik, hogy az ingatlanpiaci árak elérték a plafont.