Az év végére a brit Co-op az etikus fogyasztásról adott ki jelentést, mely szerint a brit háztartások ilyen irányú költekezése 2020-ban már meghaladta a 100 milliárd fontot is – írja a The Guardian.

A szektor összességében közel 122 milliárd fontot tett ki a tavalyi évben, melyből 

több mint 60 milliárd font volt az etikus fogyasztás, amit mintegy 57 milliárd fontnyi etikus és közel 4 milliárd fontnyi bojkottokkal okozott kár egészített ki. 

Mindez összesen 23,7 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket, de a 2010-es 51 milliárd font körüli összeghez képest több mint a duplájára nőtt.

Fotó: JON SUPER / AFP

A jelentés kiemeli azt is, hogy 

a szektor nagysága 1999-ben még csak 11,2 milliárd fontra rúgott, látható tehát, 

hogy a környezetvédő és más morális szempontokat is figyelembe vevő termékek piaca drámai mértékben nőtt az elmúlt két évtized során. 

A fogyasztási kiadások legnagyobb része a karanténnal sújtott év során nem meglepő módon az otthonok korszerűsítésére ment el, 

erre a célra a britek mintegy 20 milliárd fontot áldoztak, amit az etikus ételek és italok kategóriája követett 14 milliárd fontnyi összeggel. 

Szorosan emögött találhatóak a zöld közlekedéssel kapcsolatos kiadások, köszönhetően az elektronikus autók terjedésének. Ez a terület több mint 70 százalékos növekedést tudhat maga mögött, így értéke 12 milliárd font fölött volt 2020-ban.

A pénzügyek terén a növekedés a környezeti és szociális megfontolásokat is figyelembe vevő (ESG) befektetések terjedésének köszönhető a növekedés oroszlánrésze.