Alighogy megkezdődött szerdán magyar idő szerint délután negyed háromkor az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) videókonferenciája, már ki is szivárgott a hír, hogy a szervezet egyelőre nem tárgyal a kitermelés-növelési ütemterv módosításáról – írja a Reuters.

Úgy tűnik, az OPEC tagállamai, valamint az Oroszország által vezetett további exportáló országok (együttesen: OPEC+) körében is teljes az egyetértés a kivárás mellett. A legnagyobb termelők, azaz Oroszország és Szaúd-Arábia már a találkozó előtt így foglalt állást, Ihsan Abdul Dzsabbar iraki olajminiszter pedig hazája hírügynökségének beszélt arról, hogy az OPEC+ várhatóan rövid távon kitart a kitermelés fokozatos növelése mellett.

Pesszimista jelentés került az OPEC+ elé

Növekedésnek indul jövőre az olajpiaci túlkínálat az OPEC+ szerint – tudta meg szerdán kora délután a Reuters a fórumnak készült belső jelentéséből.

Augusztus óta az együttműködő exportáló országok minden hónapban összességében 400 000 hordó/nappal (bpd) emelik szállításaikat. A képet azonban árnyalja, hogy néhány ország nem tudta bővíteni a termelését, azaz összességében a tervhez képest kevesebb nyersolaj került a piacra.

Fotó: APA/AFP

A tagországok annak ellenére maradhatnak az óvatos hozzáállás hívei, hogy többen közülük már az omikron nevű vírusvariáns megjelenése előtt, az amerikai stratégiai készletek részleges felszabadításának hírére felvetették a termelés további növelésének esetleges leállítását.

A Goldman Sachs szerint egyébként az elmúlt napok olajár-csökkenése túlzott volt, a piac ugyanis a kereslet 7 millió bpd-s visszaesését árazta be, miközben a szervezet elé került belső jelentés szerint 2022 első negyedévében csupán 3-4 millió bpd többlet alakulhat ki. A piac egyelőre nem reagált a hírre.

Össze-vissza billeg az olajpiaci libikóka

Míg az omikron és az amerikai készletcsökkentés lefelaé nyomja, az OPEC+ esetleges ellenkormányzása megtámaszthatja a nyersolaj árát.