Nemzetközi gazdaság

Forint és dollár: az egyik csúszkál, a másik robog

A papírforma szerint érvényesül kedden a megszokott összefüggés: magához tért a dollár, a feltörekvő piacokra pedig az eladás a jellemző.

Egy héttel a Federal Reserve kamatülése felé közeledve elromlott a forint év eleji szárnyalását támogató nemzetközi hangulat: emelkednek az amerikai állampapírhozamok, ez véget vetett a sokak számára meglepő év eleji dolláreladásoknak, a feltörekvő piaci devizákon pedig túladnak.

Fotó: Shutterstock

A dollár erejét egy devizakosár ellen mérő dollárindex (DJI) negyed százalékot erősödött kedden, majdnem egyhetes csúcsra érve. Az euró ellenében a zöldhasú tovább távolodott az 1,15 közelében a múlt héten elért sokhetes mélyponttól, és a budapesti piaczárás előtt 1,135környékén kereskedett. Még mindig van tér, hogy visszatérjen a múlt év utolsó heteire jellemző 1,13 környékére, de úgy tűnik, hogy az év eleji visszavonuló ellenére a piaci szereplők jelentős része még mindig ragaszkodik ahhoz a számításához, hogy a Fed várható kamatemelései a dollár évévé teszik 2022-t. 

Miközben a dollárt vásárolták, a feltörekvő piacokon nemcsak a devizákat, hanem a részvényeket is eladták kedden a befektetők.

 A közép-európai devizákat az euró ellenében is gyengíteni szokta a dollár erősödése. A forint mintegy 0,6 százalékot veszített az erejéből az euró keresztben, 358 közelébe csúszva, miközben a złoty és a román lej 0,1-0,2 százalékot gyengült. A korona ezzel szemben halványan erősödött, 24,425-re, visszavonulva a 24,39 közeli napi csúcsról. A régión belüli eltérések – és a lehetséges további kilengések – okára a Bank of America minapi jegyzete világít rá, amely szerint egy-egy feltörekvő piaci deviza iránti keresletet a Fed teremtette nemzetközi háttér mellett a továbbiakban erősen az fogja befolyásolni, mekkora szigorítás várható még az adott jegybank politikájában. Ennek alapján a bank elemzői azt javasolták a befektetőknek, hogy például a forintot váltsák cseh koronára a portfóliójukban.

Rövid és hosszabb távra is  meghatározó lehet ugyanakkor, merre halad a dollár. A Société Générale devizastratégája, Kit Juckes szerint az amerikai hozamok jelenlegi emelkedését azt hajtja, hogy a piacok összességében nagyobb Fed-kamatszigorítást kezdenek beárazni a korábban vártnál, ami továbbra is adhatja a lovat a dollár alá, miközben a világgazdaság kilábalása folytatódik. 

De ha a bund hozamok nulla fölé kerülnek, az érdekes vizsga elé állíthatja a dollárt

 – tette hozzá jegyzetében az elemző.   

Az amerikai 10-éves állampapírhozam - amelynek a mozgása gyakran befolyásolja az európai hozamokat is - nyolc bázispontot emelkedve az 1,855 százalékot is megjárta kedden, ami két éve a legmagasabb szint. A 10-éves Bund hozam- amelyet pedig a közép-európai állampapírpiacokon is figyelnek - eközben most csak egy bázispontot tudott emelkedni, röviddel délután 5 óra előttig -0,016-ra, miután visszapattant a zéró szintről.

dollár árfolyam amerikai államkötvény devizapiac forint euró Fed devizapiac Bund hozamok forint árfolyam piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek