Hetek óta izgalomban tartja a világot, mi a célja az orosz csapat-összevonásoknak Ukrajna határain: a szomszéd lerohanása, vagy Vlagyimir Putyin elnök netán politikai engedményeket akar kicsikarni a nyugattól. Akár lesz konfliktus, akár nem, folyik a hadi esélyek latolgatása. Ami az előkészületeket illeti: az ukránok már a Krím nyolc éve történt lerohanása óta fejlesztenek, de sokan felvetik a kérdéseket: lehet-e az orosz medve ellen megfelelően felkészülni, és ha a valóban kiterjesztené a védernyőjét Ukrajnára, nem kellett volna-e többet tennie és kérnie az elmúlt években.

Amikor Oroszország 2014-ben a világ megrökönyödésére elfoglalta a Krím-félszigetet, egy csapásra megfosztva Ukrajnát haditengerészetének hetven százalékától, sokkal egyértelműbb volt a helyzet. Ukrajna akkor gyakorlatilag semmilyen érdemi ellenállást nem tudott kifejteni. A 120 ezres hadseregnek csak töredéke volt harcba állítható,  nem gördültek ki a tankok, nem voltak hatékony légvédelmi rendszerek és a légierő 46 MIG-29-es gépéből csak négy volt hadra fogható – idézte a Bloomberg hírügynökség az ukrán elnök hivatalához kapcsolódó Stratégiai Tanulmányok Nemzeti Intézete egyik elemzőjét.

Az oroszok a területfoglalást gyakorolják az ukrán határnál

Mintegy 1200 katona, valamint több mint 250 jármű és repülőgép vesz részt az akcióban, amellyel az orosz csapatok a terület elfoglalását szimulálják támadó hadművelet esetén.

Fotó: Shutterstock

 

Ukrajna lázas haderő-fejlesztésbe kezdett

Az ukránok tanultak a fiaskóból, hiszen a konfliktus ezzel nem ért véget, hanem hadüzenet nélkül folytatódott a Moszkva támogatta szeparatisták és a kormány támogatói közt kirobbant polgárháború formájában Kelet-Ukrajnában. A Moszkva heves ellenzése ellenére NATO-tagságra áhítozó Ukrajna azóta egyre szorosabbra fűzte együttműködését a nyugati katonai szövetséggel, de a jelenlegi aggodalmak jól festik, hogy áttörés nem történt.

A hadsereg ma már 205 ezer főt számlál – miközben az orosz aktív állomány 900 ezer fő –, a nagy része hadra is fogható, a felszerelés azonban jórészt még mindig elavult. A szovjet korszakból örökölt ukrán hadiipar új rakétákat, drónokat és radarvezérelt rendszereket fejlesztett ki, de a hadsereg ezekből se vásárolt eleget, és külföldről se sikerült elegendő felszerelést beszerezni. 2013 óta a katonai költségvetés a 1,6 százalékáról a 4 százaléka fölé emelkedett, amit sok NATO-tagállam megirigyelhetne – írta a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adataira hivatkozva a Foreignpolicy.com. A létszámot, felszerelést és a légierőt tekintve azonban a haderő továbbra is eltörpül az orosz mellett. A légvédelmi rendszerek fejlesztésében hatalmas az elmaradás – idézték Alexander Grayt, az Amerikai Külpolitikai Tanács szakértőjét. A légierő nem csak elavult, a Kyiv Post egy nyári jelentése szerint az utóbbi években nagy számban hagyták el a tapasztalt pilóták, a bürokráciára, az alacsony fizetésekre és a rossz munkakörülményekre panaszkodva. 

Golyóálló mellény helyett pihe-puha törölköző

A védelmi kiadásokra beszedett tavaly 28,6 milliárd hrivnya (egymilliárd dollár) bevételt hozott, de egy olyan alapba folyik, amelyről "lehetetlen" ellenőrizni, valóban a hadseregre költik-e – idézett a Bloomberg egy pénzügyminisztériumi szóvivőt. A költségvetés védelmi beszerzésekre 23 milliárd hrivnyát költött tavaly (838 millió dollár). Ez ugyan idén 28 milliárdra emelkedik, de a töredéke annak, amit az oroszok költenek katonai beszerzésekre: a 60 milliárd dollárt is meghaladó védelmi költségvetés mintegy 40 százalékát. Eközben a honvédelmet bénító korrupcióval sem sikerült leszámolni, az Ukroboronprom nevű védelmi konglomerátum átalakítása csigalassúsággal halad. Az orosz csapatok már felsorakoztak a határ mentén, mikor decemberben a honvédelmi minisztérium előállt 2022-es bevásárlólistájával, amelyen nem volt elegendő golyóálló mellény, miközben méregdrága ostyatörölközőket terveztek rendelni – idézte a Bloomberg Szerhij Rahmanyin ellenzéki parlamenti képviselőt.

Biden védelmébe vette Ukrajnát, határozott válasza lesz az orosz invázióra

Joe Biden vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, egy hónapon belül másodszor. Az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok határozott választ ad, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – számoltak be hétfőn ukrán hírportálok a Fehér Ház sajtószolgálatára hivatkozva.