Stephane Bancel, a Moderna gyógyszergyártó cég vezérigazgatója szerint a világjárvány végső szakaszához érkeztünk – közölte a CNBC.

A vezérigazgató úgy véli, 80 százalékos bizonyossággal állítható, hogy az omikron mutálódásával egyre kevésbé fertőző variánsokkal fogunk találkozni. Szerinte mindössze 20 százaléknyi esélye vannak annak, hogy a következő mutáció virulensebb lesz, mint az omikron.

A vírus velünk marad, és ugyanúgy együtt kell élnünk vele, mint az influenzával

– tette hozzá Bancel. 

Egészségügyi szakértők szerint az omikron terjedése már csökkenő tendenciát mutat. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt 7 napban világszerte 15,47 millió új megbetegedést jelentettek, és 73 162 haláleset történt.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bancellel szemben azonban más egészségügyi szakemberek eltérően vélekednek a pandémia alakulásáról. Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz januárban figyelmeztetett arra, veszélyes azt feltételezni, hogy a világjárvány a végéhez közeledik. Állítása szerint közel sincs vége a pandémiának, és újabb vírusvariánsok megjelenésére figyelmeztetett.

Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház egészségügyi főtanácsadója szintén bizonytalanságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az omikron okozta járványhullám lesz-e a pandémia utolsó hulláma.

A Moderna betör az ázsiai piacra is

A Moderna bejelentette azt is, hogy a vállalat Ázsiában is terjeszkedni kíván. 

A cég új leányvállalatok nyitását tervezi Malajziában, Tajvanon, Szingapúrban és Hongkongban is. 

A terjeszkedést az indokolta, hogy a Moderna folytatni kívánja a koronavírus elleni vakcina és a jövőbeni mRNS-vakcinák gyártását és forgalmazását.

Hongkongban – ahol a közelmúltban jelentősen megugrott a Covid-fertőzöttek száma – egyelőre még nem elérhető a Moderna vakcinája. A vezérigazgató azonban elmondta, hogy a vállalat már dolgozik a hatóságokkal az oltóanyag engedélyeztetésén.