Az Európai Bizottság európai chiptörvényt javasol a félvezetőhiány leküzdésére és Európa technológiai vezető szerepének megerősítésére, jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke kedden. 

Fotó: Thomas Johansson / TT News Agency / AFP

Margrethe Vestager sajtótájékoztatóján közölte, az átfogó intézkedéscsomag az Európai Unió ellátásbiztonságát, ellenálló képességét és technológiai vezető szerepét biztosítja a félvezető technológiák és alkalmazások terén. 

Tájékoztatása szerint a chiptörvény kezelni fogja a kiemelkedő hiányosságokat, erősíteni fogja Európa versenyképességét és hozzá fog járulni mind a digitális, mind a zöld átálláshoz.

Félvezető-ágazatot hoz létre a kutatástól a termelésig és a rugalmas ellátási láncig. Az új törvény több mint 43 milliárd euró értékű köz- és magánberuházást fog mozgósítani, és intézkedéseket határoz meg az ellátási láncok jövőbeli zavarainak megelőzésére, előrejelzésére és a gyors reagálásra a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel együtt. Lehetővé teszi az EU számára, hogy elérje azt a célkitűzését, hogy 2030-ra megduplázza, 20 százalékra növelje piaci részesedését. 

Thierry Breton belső piacért felelős biztos a sajtóértekezleten kiemelte: a chipekről szóló európai törvény biztosítani fogja, hogy az EU rendelkezzen a szükséges eszközökkel, készségekkel és technológiai képességekkel ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a chipek tervezése, gyártása és csomagolása terén. 

Marija Gabriel innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint az ifjúságért felelős uniós biztos arról tájékoztatott, hogy

a félvezetők kínálatának nyomon követésére, a kereslet becslésére és a hiányok előrejelzésére szolgáló törvény által az EU képes lesz figyelemmel kísérni a félvezető-értékláncot.

Kulcsfontosságú információkat gyűjt majd a vállalatoktól az esetleges gyengeségek feltérképezéséhez. Összefogja a tagállami és uniós szintű válságértékelést, és felgyorsítja, valamint összehangolja az uniós vészhelyzeti eszköztárból meghozható intézkedéseket, tette hozzá az uniós biztos.