A német szövetségi államoknak a járvány okozta válság ellenére sikerült mintegy 800 millió eurós költségvetési többletet felhalmozniuk tavaly – jelentette a Handelsblatt című gazdasági napilap a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

A 16 szövetségi államból Rajna-vidék–Pfalz zárta a legjobban 2021-et: 2,3 milliárd eurós többletet könyvelhettek el a mainzi székhelyű BioNTech vakcinagyártó nyereségének és az ezután fizetett adónak köszönhetően.

A költségvetési többlethez más tartományokban is hozzájárultak a magasabb adóbevételek, valamint a szövetségi kormánytól kapott támogatások is. Berlin rekordot jelentő 215 milliárd eurós hitelt vett fel tavaly a 2020-as 130 milliárd után, hogy enyhítse a járvány okozta károkat – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Reuters. A szövetségi államok költségvetési helyzetének javulása különösen figyelemreméltó, mivel 2020-ban még mintegy 42 milliárd eurós hiánnyal zártak.

Fotó: Shutterstock

A járvány miatt a német kormány az év végén újabb korlátozásokat volt kénytelen bevezetni, a boltok jelentős része oltási vagy védettségi igazolványt kért, és ez súlyos csapást jelentett a kiskereskedelemre. Alexander Krueger, a Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank közgazdásza szerint

a visszaesésben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy a fogyasztók igyekeznek visszafogni kiadásaikat, mivel tartanak a magas energiaköltségektől.

A vállalatok most abban bíznak, hogy a fertőzések száma csökken majd tavasszal, enyhülnek a globális ellátási lánc zavarai, így a következő hónapok kilátásai fényesebbek lesznek.

Egyelőre azonban tombol a járvány, a Robert Koch Intézet hét eleji adatai szerint hétnapos átlagban csúcson vannak százezer lakosra vetítve 1177 megerősített esettel, és a múlt héten a napi fertőzések száma először érte el a kétszázezret. A helyzet miatt ismét nő az otthonról dolgozók aránya: az Ifo gazdaságkutató legfrissebb adatai szerint januárban a munkavállalók 28,4 százaléka legalább részben otthonról dolgozott. Decemberben 27,9 százalék volt ez az arány, de még most is jó három százalékponttal elmarad a 2021. márciusi csúcstól.