Több jelből sejthető volt, hogy nem sikerül jól a december a német kiskereskedelmi szektor számára, de a ma közzétett forgalmi adatok minden várakozást felülmúlóan kiábrándítók voltak. Az elemzők 1,4-es csökkenésre számítottak, de a forgalom 5,5 százalékkal zuhant novemberhez képest reál értelemben.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az élelmiszer, ital és  dohány árucsoportban viszonylag mérsékelt volt a visszaesés, 1,4 százalék, a nem élelmiszer jellegű árul esetében azonban átlagban 7,7, a bőráruk eladásainál például 17,1 százalék. A szupermarketek 1,8 százalékos csökenéssel megúszták, a nagyáruházak azonban 19,7 százalék mínuszt könyvelhettek el átlagban.

„A decemberi visszaesés valószínűleg annak tudható be, hogy sok üzlet elkezdte kérni a Covid–19-oltás és a betegségből való kigyógyulás bizonyítását, illetve kapcsolódott a karácsonyhoz kötődő kiigazításhoz” – írta a német statisztikai hivatal. A decemberben még kiismeretlen omikron vírusvariáns félelmet keltő megjelenése előtt sokan a szállítási nehézségektől tartva előre hozhatták vásárlásaikat, de az októberi és novemberi adatok sokkal kisebb növekedést mutattak, mint az őket követő visszaesés: 0,9, illetve 0,8 százalékot.

A több mint 80 milliós, jómódú Németország keresleti trendjei Európa-szerte hullámokat vetnek. A decemberi forgalmi visszaesés negatív, és Európa továbbra is a gyorsan terjedő omikronnal küzd, összességében azonban a német kiskereskedelmi forgalom még a zuhanás után is 0,7 százalékkal meghaladta a 2020 februári, azaz a Covid megjelenése előtti szintet. 

Az előző év decemberéhez képest pedig egyáltalán nem változott a volumen, bár az elemzők 1,1 százalékos növekedésre számítottak, azaz a remélt fellendülés egyelőre késik. A német még a csökkenő kereslet mellett is három évtizedes csúcsra, 5,3 százalékra ugrott decemberben, és bár januárban 4,9 százalékra csökkent, a mérséklődés a fele sem volt a vártnak. Ha a kereslet magához tér, az további inflációs nyomást generálhat. Az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén veszi számba a tennivalóit az inflációs fronton.