Kárpátalját nem érte támadás, a megyei válságstáb igyekszik mindenkit nyugalomra inteni, hiszen az eluralkodó pánik is az ellenség kezére játszik. A nagyobb élelmiszerláncoknál 10-15 napra elegendő tartalék van, viszont üzemanyagból hiány léphet fel. A megye gőzerővel készül a menekültek fogadására. Információk szerint 36 ezer szálláshely áll rendelkezésre.

Fotó: SERGEY BOBOK / AFP

A kárpátaljai megyeszékhely utcáin a reggeli hatalmas pánik után a délutáni órákban nyugalmasabb képet lehet tapasztalni. A magyar lakta településeken viszont a férfi lakosság nagy része a Magyarországra távozását fontolgatja, készíti elő. A határátkelőhelyeken a szokásosnál nagyobbak a sorok, korlátozást még nem léptettek életbe.

Kijevben és Harkivban bombariadóról szólnak jelentések, sokan a metróban keresnek menedéket. E két nagyvárosból tömegek igyekeznek menekülni a biztonságosabb nyugati országrészbe. A háborús hírek hatására országosan eluralkodott a pánik: az emberek lázas felvásárlásokba kezdtek, sok töltőállomáson elfogyott az üzemanyag, ürítik a boltok polcait, a bankok előtt hatalmas sorok vannak. Iskolák, óvodák bezártak, a kórházak sürgősségi ellátásra tértek át.

A frontvonalban zajló súlyos harcok mellett nagy veszélyben van Harkiv, Herszon, Mariupol, Odessza és a főváros Kijev. Az ukrán védelmi erők tájékoztatása szerint mindent megtesznek a csapatok az agresszor feltartóztatása érdekében. Veszteségek mindkét oldalon vannak, ám pillanatnyilag lehetetlen felbecsülni azokat. A délkelet-ukrajnai térségben nagyon sok a civilek elleni támadás is. Eközben elrendelték a teljes mobilizációt.

Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a határt Beregsuránynál. Reggel óta mintegy négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt. Sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik.

A többség két-három fős csoportokban, gurulós bőröndökkel a kezükben és hátizsákkal a hátukon várakoznak. A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostól jönnek, babakocsit tolnak vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén.