Órákon belül tárgyalások kezdődhetnek a kelet-ukrajnai tűzszünetről Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közt – közölte a francia elnöki hivatal vasárnap este, miután Emmanuel Macron francia elnök megbeszéléseket folytatott az orosz és az ukrán elnökökkel. Az oroszok támogatta szakadár donbaszi köztársaságokban és közelében továbbra is potyognak és robbannak a lövedékek, ukrán katonák is meghaltak és tízezreket evakuáltak a szomszéd Oroszországba. 

Fotó: AFP

Tízezrek menekülnek

Az európai országok arra szólítják fel állampolgáraikat, hogy hagyják el Ukrajnát. A helyiek már mennek is, a kelet-ukrajnai Donbászt több mint 40 ezren hagyták el, és tették át székhelyüket az oroszországi Rosztov régióba. Tették mindezt a luhanszki és a donyecki népköztársaságot kikiáltó szeparatisták felszólítására, akik szerint a területen eszkalálódhat a háború.

Fotó: AFP

Rendet tennének

Amint Kazahsztánban tették, Kelet-Ukrajnában is rendet csinálnának a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartói.

Scholz bizonytalanságban hagyná Putyint

Olaf Scholz német kancellár változatlanul az ukrán konfliktus békés megoldását szorgalmazza. Egy orosz agresszióra adott válasznak súlyos hatásai lennének az energetikán kívül a globális élelmiszerárakra is.

Órákon belül háromoldalú egyeztetés kezdődhet

18.00 körül: A francia elnök hivatalának közleménye szerint órákon belül elkezdődhet a háromoldalú kontaktcsoport – azaz Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselői – egyeztetése a kelet-ukrajnai tűzszünetről. (A korábbi hírek hétfőről szóltak.) Eközben Washington megerősítette várakozását, hogy Oroszország napokon belül megtámadhatja Ukrajnát, sőt - mint a Bloomberg jelentette – arról tájékoztatta szövetségeseit, hogy az amerikai várakozás szerint nem csak Kijevet érheti támadás, hanem más ukrán városokat is, mint északkeleten Harkov, délen Odessza és Herszon.

Washington szerint felsorakozott az orosz erő háromnegyede

17.00 Oroszország hagyományos erőinek majdnem 75 százalékát felsorakoztatta Ukrajna ellen, és nagy túlerőben van Kijevvel szemben egy amerikai hírszerzési forrás szerint, akit a CNN idéz.

Kijev, Moszkva és az EBESZ hétfőn egyeztetnek

16.43 Hétfőn tárgyal egymással a kelet-ukrajnai tűzszünet visszaállítása érdekében Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – közölte egy francia hivatalnok a Bloomberg szerint. Erről Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi megbeszélésükön egyeztek meg.

Fiala: Európa egy lépésre a háborútól

15:41  A cseh kormányfő úgy látja, hogy az orosz katonaság bármelyik pillanatban képes az Ukrajna elleni támadásra –írja az MTI. Fiala kiemelte a nyugati szövetségesek egységét Ukrajna mellett, amivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz államfő nem számolt. Hangsúlyozta, hogy az orosz támadás esetén a Nyugat készen áll kemény szankciókat hozni Moszkva ellen. Csehország következetesen kiáll Ukrajna mellett, s már eddig is lőszert és egészségügyi eszközöket ajándékozott az ukránoknak. Az ukrajnai helyzet súlyosbodása esetén készek további mintegy százmillió koronás segítséget nyújtani Kijevnek.

Biden bármikor tárgyalna Putyinnal

15:30 Joe Biden amerikai elnök bármikor, bármilyen formában kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal – mondta Antony Blinken külügyminiszter a CNN-nek. Megismételte ugyanakkor, hogy Washington úgy véli, Putyin már döntött, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát, és hozzátette: ennek a jele lehet a fehéroroszországi orosz hadgyakorlat meghosszabbítása is.

Kevés a szankciók belengetése

14.20 Boris Johnson szerint a Nyugat semmit nem ér a szankciókkal való fenyegetéssel, mivel mindez kevés ahhoz, hogy a „nem logikusan gondolkodó” Vlagyimir Putyint elrettentse az ukrajnai inváziótól.

Gyorsreagálású erőt hoztak létre az oroszok és a fehéroroszok

13.25 Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi minisztert idézi a Bloomberg, aki egy videón közölte, hogy gyorsreagálású erőt hoztak létre az oroszokkal együtt. „Az elnökeink újra és újra kijelentették a találkozóikon, hogy nem akarunk háborút. De nem figyelnek, vagy nem akarnak meghallani bennünket” – idézték a minisztert.  

A litvánok szerint világosan Kijev ellen készülnek az oroszok

13.20 A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint a fehéroroszországi hadgyakorlat meghosszabbítása egyértelműen felkészülést jelent Kijev megtámadására – írta a Twitteren.

Macron Putyinnal tárgyalt, az ukránok jönnek

13.13 Majdnem két órát tárgyalt egymással Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetrő a Bloomberg jelentése szerint. A következő körben Macron ukrán vezetőkkel egyeztet. 

Meghosszabbították a hadgyakorlatot Fehéroroszországban

11.45 Oroszország ismét hadgyakorlatot folytat a fehérorosz-ukrán határ közelében. A mozgósításra a donbászi helyzet eszkalálódása miatt van szükség a belarusz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint. A korábbi terv az volt, hogy a hadgyakorlat február 20-án véget ér, mégis folytatják – jelentette a Bloomberg. A NATO szerint Oroszországnak akár 30 ezer katonája is lehet Fehéroroszországban, akiket bevethetne a Fehéroroszországtól délre fekvő Ukrajna megtámadására – írta a Reuters. A Kreml nem kommentálta a fehéroroszországi hadgyakorlatokat.