Az ACRA orosz hitelminősítő intézet becslése szerint az ország bankjai novemberben 2,1 milliárd, decemberben pedig ötmilliárd dollár értékben importáltak külföldi valutában kibocsátott bankjegyeket, arra az esetre, ha a nyugati szankciók miatt megnőne a kereslet. Összehasonlításképpen egy évvel korábban 2,65 milliárd dollárnyi készpénzt vittek be az országba az év utolsó hónapjában. A készpénzimportban hagyományosan a dollár dominál, amelyet más valutákkal együtt sok orosz tart szívesen fedezetként a rubel értékének csökkenése vagy az emelkedése ellen, ami a külföldi szankciók lehetséges következménye lehet. Az Egyesült Államok Ukrajna esetleges megtámadása esetén olyan büntetőintézkedéseket is fontolgat, amelyekkel elzárnák a jelentősebb orosz bankokat – így a Sberbankot, a VTB-t, a VEB-et és a Gazprombankot – a dollár-tranzakcióktól, és csökkentenék a dollárban denominált kötelezettségek kiszolgálására való képességüket.

Fotó: Shutterstock

Valerij Piven, az ACRA igazgatója azt mondta a Reutersnek, hogy a becslést a bankok technikai jelentései alapján végezték. „A bankok által tartott devizaeszközök és -források arányát a központi bank szabályozza, és (jelenleg) nem ad okot aggodalomra. A (deviza)import növekedése inkább a készpénz iránti kereslet esetleges megugrására utal” – vélekedett.

Az orosz központi bank nem kívánt nyilatkozni,

a decemberi devizabehozatal azonban az ukrajnai katonai konfliktustól való fokozott félelem ellenére még mindig jóval elmarad a 2014 végén Oroszországba importált 18 milliárd dollártól;

akkor a Krím-félsziget annektálása után a rubel szabadesésben volt.

A központi bank adatai szerint Oroszország teljes külföldi banki követeléseinek és kötelezettségeinek mintegy fele, azaz 100 milliárd dollár, illetve 70 milliárd dollár van amerikai dollárban. Ez a 2002-ben mért 80, és a 2014 elején mért 70 százalékos arányhoz képest csökkenést jelent.