Négy EU-ország – Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia – azt kéri a közösségtől, ne minősítse a földgázprojekteket zöldnek, miközben Brüsszel a fenntarthatósággal kapcsolatos tervek véglegesítésén dolgozik – írja a Reuters.

Az Európai Bizottság tavaly év végén nyilvánosságra hozta a terveit, melyek szerint bizonyos gáz- és nukleáris beruházások megkaphatják a zöld minősítést.

A négy ország szerint viszont az ezt alátámasztó tudományos tények hiányoznak, és ennek a javaslat újragondolására kellene sarkallnia a bizottságot.

Fotó: DANIL SHAMKIN

A földgázzal kapcsolatos beruházásoknak szerintük csak akkor kellene megkapniuk a minősítést, ha 100 grammnál kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki kilowattóránként.

Mindez egybevág a javaslatot véleményező szakértői álláspontokkal is, melyek a múlt héten jelentek meg. Az EB javaslata ehelyett 270 grammnál húzná meg a határt.

A végső javaslatot a bizottság szerdán teszi közzé, melyet vagy az Európa Parlament többsége, vagy a tagállamok 27-ből 20-at tartalmazó minősített többsége tud megállítani.

A tervek szerint az uniós taxonómia a magánbefektetések számára hozna létre egyértelmű szabványokat, így egységesítve például az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ESG-alapok kritériumait, melyek rendkívül szerteágazók.

A földgázzal és a nukleáris energiával kapcsolatos szabályok már így is egy évvel késnek az ezeket övező viták miatt. Néhány ország, mint például Lengyelország vagy Csehország szerint ezekre az energiahordozókra szükség van a szén kiváltására.