Nyolc éve először lépte át csütörtökön az amerikai West Texas Intermediate (WTI) olajárindex a lélektani szempontból is jelentős hordónkénti 90 dolláros szintet. A fekete arany drágulását főként az okozta, hogy a kemény téli hidegek miatt az Egyesült Államokban a termelés részlegesen megbénult, másrészt a geopolitikai feszültségek is aggasztják a befektetőket.

Fotó: Shutterstock

A kereskedők abban is kételkednek, hogy a kőolaj-exportáló országok képesek lesznek-e teljes mértékben teljesíteni az OPEC+ együttműködési fórum által összesen napi 400 ezer hordóval megemelt februári kvótákat. Mint kiderült ugyanis, januárban is messze elmaradtak a kerettől. Eközben pedig a Permi-medencében uralkodó rendkívüli hideg nyomán leállt a kitermelés az Egyesült Államok legtermékenyebb olajmezején.

A nyersolaj hetedik hete drágul, és a bankok, köztük a Goldman Sachs szerint az olaj hordónkénti ára elérheti a 100 dollárt is. A ralit a növekvő kereslet, az alacsony készletek és az ellátási zavarok hajtják. A határidős kereskedésben a közeli határidőkre még mindig felárral kereskednek a későbbi határidőre kikötött árakhoz képest (backwardation), ami továbbra is szűkös kínálatot jelez.

Emellett a meghatározó olajcégek jellemzően befagyasztják a beruházásaikat, utoljára a negyedéves gazdálkodásáról csütörtökön beszámoló Shell jelentette be, hogy visszafogja termelési célú kiadásait.

A befektetők figyelemmel kísérik az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket is. Az esetleges orosz invázió továbbra is félelmet kelt a piacon, noha Moszkva kijelentette, hogy nincs ilyen terve. Egy katonai támadás azonban veszélyeztetné az ellátást, és tovább drágíthatja az olajat. Daniel Yergin iparági szakértő szerint az ukrán konfliktus újabb eszkalációja 100 dollár fölé küldheti az árakat, míg a JPMorgan 120 dollárral számol, ha ez a forgatókönyv valósul meg.

A geopolitikai feszültségek a Közel-Keleten is jelen vannak, mivel az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy szerdán három, légterébe hatoló ellenséges drónt fogott el. Néhány nappal korábban az ország elhárított egy Jemenből indított rakétatámadást is.