Szabadalmi pert indított a Moderna ellen két biotechnológiai vállalat, az Arbutus Biopharma és a Genevant Sciences. A nagy vakcinagyártó engedély nélkül használta technológiájukat a több milliárd dolláros oltóanyag kifejlesztéséhez a gyógyszeripari cégek szerint. Az Arbutus és a Genevant keresetükben kijelentették, hogy a Moderna megsértette a lipid nanorészecskés technológiára vonatkozó szabadalmukat, amely kulcsfontosságú volt a Moderna mRNS-oltóanyagának kifejlesztésében. A hírek enyhe negatív reakciót  eredményeztek az amerikai tőzsdén, 2 százalékkal csökkentek a vállalat részvényei.

Fotó: FANATIC STUDIO/GARY WATERS/SCIEN / AFP

A 10 éves biotechnológiai vállalat – amely a pandémia előtt egyetlen terméket sem forgalmazott –

előrejelzései szerint 2022-ben a koronavírus-oltóanyag-eladásaik meghaladják a 19 milliárd dollárt.

Ha megnyerik a pert, az Arbutus és a Genevant – korábbi arbutusi tudósok vezette cég – jogdíjként követelhetik ezen bevétel egy részét.

A keresetet azután indították, hogy a szövetségi fellebbviteli bíróság decemberben elutasította a Moderna kifogását az Arbutus tulajdonában lévő szabadalmak ellen. A bíróság szerint az Arbutus szabadalmai – amelyek a vakcinákban használt technológiára vonatkozhatnak – érvényesek, mivel az érintett tudomány korábban nem volt ismert.

Az Arbutus és a Genevant nem kíván beavatkozni a Moderna Covid-19 vakcinájának értékesítésébe, gyártásába vagy terjesztésébe – írja az Arbutus közleményében William Collier vezérigazgató.

Mindazonáltal méltányos ellentételezést kérünk, amiért a Moderna a nagy erőfeszítéssel és költségekkel fejlesztett szabadalmaztatott technológiánkat használta, amely nélkül meg sem született volna a vakcinája – tette hozzá az igazgató.

Ez azonban csupán egyike annak a két nagy horderejű jogi harcnak, amellyel a gyártó szembesült a kevesebb mint egy év alatt kifejlesztett oltóanyaga miatt. Korábban már szabadalmi vitába keveredett az amerikai szövetségi kormánnyal, miután tagadta azokat az állításokat, miszerint az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) három tudósa a vakcina feltalálói között volt. A kormány kutatói 2020 januárjában a Modernával együttműködve fejlesztették ki a vakcina kulcsfontosságú tüskeprotein-technológiáját.

Emellett a vállalat milliárdos szövetségi támogatást kapott a fejlesztésre és a gyártási kapacitás növelésére. Bár a cég elismerte a NIH hozzájárulását, ugyanakkor állításai szerint saját kutatói találták fel a technológiát. A NIH három tudósa így elesne a jövedelmező szabadalmi díjaktól, és maga a kormány is veszítene befolyásából. Tavaly decemberben a Moderna közölte, hogy inkább felfüggeszti vitáját a kormánnyal „nehogy bármi is elterelje figyelmét az omicron-változat elleni küzdelemben”.