Óriási felzúdulást váltott ki az európai országok részéről, amikor Oroszország szerdán arról beszélt, hogy a jövőben az általa barátságtalannak minősített országok – jelenleg Magyarország is ezek közé tartozik – számára csak rubelért lesz hajlandó eladni földgázát és olaját. A legújabb javaslat az energiahordozók kapcsán a barátságosnak minősített országokat érinti, akik akár bitcoinnal is fizethetnek majd – írja a BBC.

Minderről az orosz törvényhozás, a duma energetikai bizottságát vezető Pavel Zavalnij beszélt csütörtökön, kiemelve Kínát és Törökországot a barátságos országok közül. Ugyanakkor a politikus elsőként a rubel-jüan és a rubel-líra devizapárokat említette fizetési lehetőségként, és csak utána dobta fel a digitális fizetőeszköz – melyet az orosz jegybank a piramisjátékokhoz hasonlított – használatának lehetőségét.

Fotó: Shutterstock

Persze problémát okozhat, hogy a korábban első számú bitcoinbányász Kína időközben betiltotta a kriptovaluták használatát és bányászatát, ám ha Zavalnij javaslata megvalósul, 

az kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy megszabaduljon felhalmozott készleteitől.

A szerdai, a gázért és olajért rubelt váró hírekre az orosz fizetőeszköz jelentősen erősödött a dollárral és az euróval szemben, ám továbbra is gyengébb szinteken mozog ezen devizákkal szemben, mint a háború előtt. A török líra sem mondható kifejezetten stabil fizetőeszköznek, köszönhetően az országot vezető Recep Tajjip Erdoğan által a közgazdaságtan fősodrával szemben megfogalmazott elméleteknek.

A az idei évben a korábbinál kisebb volatilitással mozgott, és noha a hírek hatására a 44 ezer dolláros szint fölé ugrott, az év eleje óta mintegy 7,5 százalékot veszített értékéből. 

Ez a gyengülés azonban még mindig csekélyebb, mint amit az év eleje óta a rubel vagy a líra volt kénytelen az idei évben elszenvedni a dollárhoz képest.

Kérdéses, hogy mennyiben lesz működőképes a gázszállításokért rubelt követelő megoldás, már csak azért is, mert az érvényben lévő szerződések nem az orosz fizetőeszközre íródtak. Mindenesetre a felhasznált gáz 40 százalékát Oroszországból fedező több országa is igyekszik felkészülni az orosz energiahordozóktól független világra, ám ennek megvalósítása nem lesz egyszerű feladat.

Az elmúlt hetekben Oroszország Indiával is tárgyalt rúpia-rubel swapok létrehozásáról.