Szófiának ez már a második kiutasítási hulláma ebben a hónapban, március 2-án két személyt nyilvánítottak nem kívánatosnak Bulgáriában. A tájékoztatás szerint a kiutasított oroszokat kémkedéssel vádolják. Korábban Szlovákia is határozott orosz diplomaták kiutasításáról. A külügyminisztérium honlapján közzétett jelentés szerint a döntést megtárgyalták Kiril Petkov miniszterelnökkel és értesítették az orosz nagykövetet is.

Fotó: GEORGI PALEYKOV / AFP

A bulgáriai orosz nagykövetség ellenséges politikai lépésnek nevezte a kiutasításokat. Közleményük szerint Oroszországnak megfelelő ellenlépéseket kell foganatosítania Bulgáriával szemben.

A hidegháború alatt Szófia szoros szövetséget ápolt Moszkvával, viszont ma már az és a tagjaként elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót. A balkáni országban nem számítanak újdonságnak a kémkedésen kapott orosz diplomaták, 2019-től a háború kirobbanásáig 8 kiutasításról is döntöttek az országban.

Egyre nagyobbra duzzad a szlovákiai kémbotrány

Hétfőn bombaként robbant a hír a szlovák sajtóban, hogy az orosz–ukrán háború árnyékában több magas rangú, Oroszországnak kémkedő személyt kapcsolt le Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).