Hétfőn bombaként robbant a hír a szlovák sajtóban, hogy az orosz–ukrán háború árnyékában több magas rangú, Oroszországnak kémkedő személyt kapcsolt le Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A Körkép akkor arról írt, hogy a NAKA több személyt is őrizetbe vett, köztük a szlovák titkosszolgálat egyik munkatársát, a szlovák védelmi minisztérium egyik ezredesét, valamint a Hravné správy (időközben álhírterjesztés miatt lekapcsolt) portál egyik rendszeres szerzőjét.

A beszámolók szerint a péntek óta zajló razziához fogható még nem volt Szlovákiában.

Hírek szerint a kémeket a pozsonyi orosz nagykövetség fizette. Nem véletlen, hogy a portál már akkor is kilátásba helyezte, hogy több diplomatát kiutasíthatnak az országból napokon belül.

Fotó: SAMUEL KUBANI

Erre nem is kellett sokat várni, a Szlovák Kül- és Európai Ügyek minisztériuma még hétfőn kiutasította az országból a nagykövetség három dolgozóját – közölte a Paraméter. Egyikük a liptószentmiklósi Fegyveres Erők Akadémiájának korábbi professzora, Pavel Bucka ezredes volt. Az azóta letiltott oldal szerzőjéhez, Bohuš Garbárhoz hasonlóan a diplomata is beismerő vallomást tett.

Bucka a vádak szerint már 2013 óra együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel. Daniel Lipšic speciális ügyész szerint stratégiai jellegű információkat szivárogtatott ki, amelyek a szlovák fegyveres erőkre és a NATO-ra vonatkoztak, de egy részük érintette Ukrajnát is.

A rendőrségi akció keretében öt helyen tartottak házkutatást, és hét további épületet átkutattak. A március 11. és 14. között zajló akció keretében négy személyt vettek őrizetbe A rendőrség szerint kenőpénzért cserébe kényes információkkal látták el az oroszokat.

Az efféle aktivitás célja végeredményben Szlovákia belső stabilitásának és biztonságának gyengítése, ezért hatékonyan védekeznünk kell ellene

– jelentette ki a szlovák államfő.

Az Új Szó cikke alapján Zuzana Čaputová teljes mértékben egyetért az orosz diplomaták kiutasításával.