Jelentősen megnövekedett az európai fegyverimport 2017 és 2021 között, miközben a globális fegyverkereskedelem összességében zsugorodott – ismertette hétfőn közzétett jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

A SIPRI szakértői szerint ennek hátterében nagyrészt az európai országok és Oroszország kapcsolatainak elmérgesedése áll.

Fotó: Sputnik via AFP

A 2012-től 2016-ig vizsgált korábbi időszakhoz képest az európai fegyverimport 19 százalékkal emelkedett 2017 és 2021 között, és így 13 százalékkal részesedett a globális fegyvervásárlásokból.

A SIPRI szerint

Nagy-Britannia és Norvégia vezeti a legnagyobb európai fegyverimportőrök sorát. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a következő évtizedben a többi európai ország felzárkózására számítanak.

Globálisan ugyanakkor a fegyverkereskedelem 4,6 százalékkal zsugorodott. Az öt legnagyobb fegyverexportáló ország lajstroma változatlan maradt. Az utóbbi öt évben a globálisan eladott fegyverek mintegy 78 százaléka származott az Egyesült Államoktól (39 százalék), Oroszországtól (19 százalék), Franciaországtól (11 százalék), Kínától (4,6 százalék) és Németországtól (4,5 százalék).

A SIPRI megjegyezte, hogy míg az amerikai és francia fegyvereladások növekedtek, addig az orosz, kínai és német exportok csökkentek.

Az európai importok növekedése dacára, továbbra is India, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Ausztrália és Kína a világ legnagyobb fegyverimportőre.