Mark Rutte holland kormányfő szerint, az orosz kőolaj bojkottjára „elég gyorsan” sor kerülhet – jelentette a NlTimes című lap hírportálja csütörtökön.

A miniszterelnök a holland parlamentben tartott szerdai vita keretében azt fejtegette, hogy az olajbojkottnak „nem lesz túl nagy hatása” a holland gazdaságra nézve.

Az Európai Unió eddig kemény szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, de egyre bonyolultabbá válik újabb büntetőintézkedésekkel előállni

– jelentette ki Rutte az NlTimes szerint.

Fotó: Shutterstock

A miniszterelnök hozzátette, hogy az orosz kőolajimport betiltása Kelet-Európa számára lenne nehéz, mert finomítóik az orosz olajtól függenek. Véleménye szerint az olajbojkott könnyen megvalósítható, de nem járna nagy eredménnyel, mert Oroszország máshol, például Indiában könnyen el tudja adni a kőolaját.

Azt a kezdeményezést, hogy az EU zárja le kikötőit az orosz hajók előtt, Rutte támogatja, de – mint fogalmazott – meg kell fontolni, mi történjen az élelmiszerszállító hajókkal.  

A hírportál azt is írja, hogy a holland kormány számára „nincsenek tabuk”, ha szankciókról van szó. Az orosz földgáz leállítása azonban egyelőre nem lehetséges, mert az EU még mindig túlságosan függ ebből a szempontból Oroszországtól.

A holland gazdaságtervezési hivatal (CPB) szerdán közzétett jelentéséből az derült ki, hogy Hollandiát – Rutte vélekedésével ellenétben – nagyon érzékenyen érintené az orosz energiaellátás megszakítása. A CPB elemzései azt mutatják: annak ellenére, hogy csak néhány szektort érint Hollandiában közvetlenül az orosz kőolaj- és földgázellátás esetleges kiesése, valamennyi iparág teljesítménye zsugorodna. A tervezési hivatal szerint minél integráltabb nemzetközileg egy szektor, a hatás annál jelentősebb lesz. Ha például 50 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezik, akkor a CPB szerint a holland autóipar 72 százalékkal zsugorodna, és súlyos károkat szenvedne a ruhaipar is.

A holland parlamenti pártok többsége szigorúbb szankciók bevezetése mellett érvel Oroszországgal szemben, és azt akarják elérni, hogy Európa ne vásároljon több orosz kőolajat, és tiltsa ki az orosz hajókat az európai kikötőkből.