Megrohamozták kedd éjjel a pénzkiadó automatákat Oroszországban, miután az Orosz Központi Bank közleményben jelentette be, hogy szerdától megtiltják szeptember 9-ig a külföldi valuták értékesítését. 

A lépésre a súlyos nyugati szankciók miatt volt szükség. 

Az állampolgárok ugyanakkor meglévő devizáikat beválthatják rubelre. Igaz, ennek értéke meredeken zuhan. Nem csoda, hogy Oroszországban a tiltás életbe lépése előtt tömött sorok álltak az automatáknál, hogy külföldi valutát vegyenek fel. 

Szerdától valutához készpénzben csak a devizabetétek tulajdonosai férhetnek hozzá, de ők is csak korlátozott összeg erejéig és csak dollárban. Egyáltalán nem lesz legálisan lehetőség arra, hogy valaki készpénzben például euróhoz jusson Oroszországban.

A készpénzkifizetés kizárólag dollárban lehetséges, függetlenül attól, hogy milyen devizában van elhelyezve a számlán. Szükség esetén más devizák átváltása dollárra az aznap érvényes piaci árfolyamon történik. Lehetőség van új devizaszámlák és -betétek nyitására, de a március 8-ika után nyitottak esetében a készpénzfelvétel már csak rubelben történhet, az aznap érvényes piaci árfolyamon.

Tíz bank válaszolt, biztonságban pihen-e náluk az ügyfelek pénze a háború árnyékában

Bár a Sberbank végelszámolását követően némileg növekedett a többi magyarországi bank ügyfeleinek aggodalma, erre nincs ok, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank VG-nek küldött reakciói alapján rendkívül stabil és megbízható a hazai piac.