Bizakodó kommentárok érkeztek az ukránoktól az Oroszországgal folyó béketárgyalásokról, és ez kedvező hátteret teremtett a közép-európai devizák számára, amelyek a forinttal az élen erőteljes vágtába kezdtek, ami nem csoda, hiszen a régió szomszédságában folyó háborútól és a repkedő nemzetközi szankcióktól nagy ütéseket szenvedtek el, ami a magyar és a lengyel fizetőeszközt egy hete rekord mélységbe küldte. 

Fotó: Shutterstock

Hasonlóképpen, bár valamivel kisebb iramban erősödött a dollár ellen a háború által szintén megszorongatott euró is, bár az egységes valuta - és emiatt a régiónk fizetőeszközei is - még élhet át nehéz időszakot, ha szerdán a Federal Reserve belekezd kamatai emelésébe és jelzéseket ad, hogy az elkövetkező szigorítás gyors lesz. A múlt héten az Európai Központi Bank is jelezte, hogy akár már  a harmadik negyedévben megkezdődhet a kamatszigorítás, de a Fedtől erőteljesebb inflációellenes fellépést várnak a piacokon, ami az euró és a régiónk devizái számára negatív jelzés lenne.

Mindenesetre az euró ma megközelítette az 1,1-es pszichológiai szintet a zöldhasú ellen, amelyen túl a háború közepette gyengült, és fél 2 környékéig majdnem fél százalékkal állt erősebben, mint a múlt héten, 1,096-on. A béketárgyalások keltette remény hatására majdnem öt dollárt esett a Brent olaj ára, hordónként 108 dollárra, és emelkedtek az európai részvények, a német DAX index például majdnem 2 százalékot. 

A forint eközben hatalmasat ralizott az euró keresztben, és 1,7 százalékot erősödve 382 fölötti szintekről egészen 375 alá vágtázott. Eközben a zloty majdnem egy százalékot erősödött 4,735-re, a cseh korona pedig kétharmad százalékot 24,9-re.

Elegendő voltak-e ehhez a kedvező nemzetközi hírek, vagy a régiós jegybankok piaci intervenciója is kellett hozzá, ezt nem tudni, és az MNB nem is szokta kommentálni az erre vonatkozó kérdéseket. A forint erősödését megkönnyíthette, hogy a helyi piacok a magyarországi hosszú hétvége miatt zárva vannak.

A forint ezzel a száguldással a március 1-jei szintekhez ért vissza, és hét százalékkal erősebb az egy hete megkóstolt rekord gyenge árfolyamánál. A háború első hetének rombolását nem tudta ellensúlyozni ez a rali sem. Mielőtt február 24-én megindultak az orosz tankok, a forint 355 körül járt, miután az év korábbi részében a régió legjobban teljesítő devizája volt. Az év egészét tekintve még mindig másfél százalék a vesztesége, igaz, a zloty kétszer ennyit gyengült. 

A szemek Európa devizapiacain a béketárgyalásokra és a háborús fejleményekre szegeződnek, szerdán pedig az amerikai jegybankra mozdul át a reflektorfény, hacsak a háború nem hoz nem várt gyors fordulatot.