Az orosz-ukrán háború legfontosabb, hétfői eseményei

  • Nem zárja ki a Kreml, hogy átveszi az irányítást az ukrán városok felett.
  • Egy terhes nő és babája is meghalt a mariupoli kórház lebombázásakor.
  • Donyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta szilánkjai.
  • Moszkva szerint mesterséges csődbe kergetnék Oroszországot.
  • Lebombáztak egy kijevi lakóházat.
  • Aktivisták elfoglaltak egy Vlagyimir Putyinhoz köthető villát.
  • Kijevi idő szerint 10.30-kor lesz az újabb tárgylás.
  • Zelenszkij: csak idő kérdése, míg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.
  • Több helyen is támadásra készülnek az orosz csapatok.
  • Létrejött a szárazföldi összeköttetés a Krím félsziget és a Donyec-medence között.
  • Kedden folytatódnak a béketárgyalások.
  • Az amerikai kongresszus előtt beszélhet Zelenszkij szerdán.
  • Washington szerint Kína kész támogatni Ukrajna invázióját.

 

Többezer civilt sikerült kimenekíteni

22.15 Több mint 4000 civilt sikerült evakuálni hétfőn a konfliktus frontvonalában lévő ukrán városokból, közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes a BBC beszámolója szerint. Verescsuk egy videónyilatkozatában elmondta, hogy az evakuálások hét humanitárius folyosón keresztül zajlottak.

Megkezdődött a NATO-hadgyakorlat Norvégiában

21.45 Megkezdődött a és a partnerországok 30 ezer katonájával tartott hadgyakorlat Norvégiában hétfőn, az ukrajnai háború miatt a Nyugat és Oroszország között kialakult válság közepette. Oroszország elutasította a javaslatot, hogy küldjön megfigyelőket a hadgyakorlatra.

Washington szerint Kína kész támogatni Ukrajna invázióját

20.00 Az Egyesült Államok diplomáciai csatornákon arról tájékoztatta európai és ázsiai szövetségeseit, hogy Kína kész Oroszországot katonai támogatásban részesíteni Ukrajna inváziójához – értesült a Financial Times.

Kilenc halott és kilenc sérült egy orosz rakétatámadás után

19.00 Hétfőn este a nyugat-ukrajnai Rivne megyében, Antopil faluban egy tévétoronyra mértek az orosz erők rakétacsapást, amelynek következtében kilencen meghaltak és kilencen megsérültek – közölte sajtótájékoztatóján Vitalij Koval, a megye katonai adminisztrációjának vezetője.

Legalább tízszázalékos csökkenéssel számolnak a háború miatt

18.30 A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az Oroszország által megtámadott Ukrajnában a gazdaság 10 százalékkal eshet vissza az idén, de még ennél is lényegesen rosszabb lehet a mutató, ha elhúzódnak a háborús események.

Az amerikai kongresszus előtt beszélhet Zelenszkij

17.15 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint szerdán online kapcsolással felszólal az amerikai kongresszus előtt, jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi többségi frakcióvezetője közlésére hivatkozva. Az ukrán államfő a felszólalását várhatóan közép-európai idő szerint 14.00 órakor kezdi.

Elhagyhatják a lakosok Mariupolt

16.00 Az orosz erők beszüntették a Donyeck megyei Mariupolból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatják az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába – erősítette meg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Petro Andrjuscsenko, a település polgármestere.

Kedden folytatódnak a tárgyalások

15.40 Szünetet tartanak az orosz és ukrán tisztviselők, kedden folytatódnak a béketárgyalások, számolt be róla Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, aki leszögezte, az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából.

Megint megrongálták az oroszok Csernobilt

14.50 Hiába állították helyre és helyezték ismét feszültség alá a lezárt atomerőművet és a Szlavutics várost tápláló nagyfeszültségű vezetéket az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére, a munkálatokat nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket.

Ráteheti a kezét az ukrán városokra a Kreml

13.35 Nem zárja ki a Kreml, hogy átveszi az irányítást az ukrán városok felett – mondta Dmitrij Peszkov. A szóvivő szerint Moszkva szerette volna elkerülni, hogy civilek essen a háború áldozatául, továbbá a nagyobb ukrán városok, mint például Kijev megtámadását sem tervezte.

Hozzátette: „az amerikai és európai tisztviselői kényszerítették Oroszországot az ukrajnai nagyvárosok megtámadására, hogy országunkra hárítsák a felelősséget a civilek haláláért”.

Peszkov arról is beszélt, hogy a városi hadviselés elkerülhetetlen sok civil áldozatot von maga után.

„Miközben igyekszünk biztosítani a lakosság biztonságát, nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy ellenőrzés alá vonjuk az ukrán városokat, a evakuációs folyosók kivételével” – tette hozzá.

Fotó: Sputnik via AFP

Anarchisták foglalták el Putyin oligarchájának házát

13.20 Az épületet az ukrán menekültek rendelkezésére bocsátanák.

Döbbenetes számokat közölt a lengyel határőrség a hétvégi menekültáradatról

12.50 Közelíti a két milliót a Lengyelországba eddig érkezett menekültek száma.

Folyamatosak a tárgyalások

12.20 Mihajlo Podoljak ukrán tárgyaló a Twitteren adott helyzetjelentést a folyamatosan zajló béketárgyalásokról. Szerinte folyamatosan, de nehéz a kommunikáció a két fél között.

India akciósan vehet orosz olajat

12.15 India fontolóra veszi, hogy elfogadja azt az orosz ajánlatot, amely szerint kedvezményesen vásárolhat kőolajat és egyéb nyersanyagot – számolt be a Reuters. Moszkvának a nyugati szankciók miatt lenne érdeke az üzlet.

Menekítik a civileket

12.10 Ukrajna tíz humanitárius folyosón próbálja evakuálni a lakosságot a Kijev melletti városokból és a keleti Luhanszk régióból – közölte az ország miniszterelnök-helyettese.

Egy terhes nő és babája is meghalt a mariupoli kórház lebombázásakor

12.05 Az esetről felkavaró videó készült.

A lebombázott ukrán Javoriv a lengyel történelem része

12.00 Kis történelmi háttér a rakéták becsapódásáig.

Ekkora veszteség érhette az ukránokat az oroszok szerint

11.45 Az orosz erők közel 4 ezer katonai létesítményt tettek működésképtelenné.

Donyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta szilánkjai

11.10 Legkevesebb húsz ember életét vesztette és kilenc megsebesült Donyeckben egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője hétfőn a Rosszija 1 orosz tévécsatornán. Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás típusú rakéta volt.

Az ukrán fél némi fényt lát az alagút végén

11.05 Kijev szerint Moszkva először mutatkozik konstruktívnak a tárgyalások során.

Mesterséges csőd

10.55 Moszkva szerint a Nyugat mesterséges csődbe taszítaná Oroszországot. Az orosz pénzügyminiszter szerint ugyanakkor egy esetleges fizetésképtelenségnek nem lenne gazdasági alapja.

Adminisztratív akadályok nehezíthetik az Ukrajnából menekülők munkavállalását

10.40 Sokan hivatalos okmányok nélkül jöttek át a határon.

Szijjártó: a magyar álláspont egyértelmű

10.15 Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások betiltása a biztonságot, „azok esetleges engedélyezése pedig a veszélyt jelenti” – mondta külügyminiszter.

Újabb cégek fordítottak hátat Oroszországban

9.45 Pénzintézetek, valamint műszaki cikkeket gyártó vállalatok az újabb kivonulók.

Találat ért egy kijevi lakóházat, halottak is vannak

9.10 Lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe hétfőre virradóan, legkevesebb két ember meghalt és heten megsebesültek – jelentette az ukrán televízió az ország belügyminisztériumára hivatkozva. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy a sebesülteket kórházba vitték. A támadás a város északi részén lévő Obolony kerületet érte. A kijevi városvezetőség azt közölte, hogy a tűzoltóság a helyszínen van, a kilencemeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet pedig sikerült eloltani. A katasztrófavédelem túlélők után kutat. A NEXTA fehérorosz ellenzéki hírportál Twitteren arról adott hírt, hogy az épület félig összeomlott.

Fotó: AFP

Globális élelmiszerválságra figyelmeztetett az egyik leggazdagabb orosz

8.15 Kiemelte, hogy a válság áldozata a mezőgazdaság is, a konfliktus miatt a műtrágya ára is egyre nő, így egyre kevesebben tudják megvásárolni.

0-24-ben bombáztak az oroszok

7.57 A BBC-nek beszéltek élményeikről azok az ukrán menekültek, akiknek sikerült elhagyniuk a dél-ukrajnai Mariupol városát. Beszámolójuk szerint az orosz erők éjjel-nappal bombázzák a várost. Pavel Komasevszkij atya arról a fejük felett dübörgő repülőgépekről számolt be, valamint, hogy az áram-, víz-, és élelmiszerhiány miatt a lakosság elkezdet kifosztani a boltokat, gyógyszertárakat.

Fontos ukrán repülőteret lőnek az oroszok

7.50 A kijevi Antonov repülőteres bombázzák az orosz erők – közölték a fővárosi hatóságok. Az Antonov, más néven Hostomel Ukrajna legfontosabb nemzetközi teherszállító repülőtere, valamint kulcsfontosságú katonai légibázis. A közösségi médiában található ellenőrizetlen videókon sűrű füstfelhő látszik felszállni a repülőtér felett.

Aktivisták állítják: betörtek Putyinhoz (videó)

7.20 Ukrán menekülteket szállásolnának el az orosz elnökhöz köthető villában.

Ekkor lesz az újabb tárgyalás

7.15 Kijevi idő szerint 10.30-kor kezdődik az Oroszország és Ukrajna közötti újabb tárgyalás.

Fotó: AFP

Négy orosz gépet szedtek le

7.11 Az ukrán fegyveres erők állítása szerint az elmúlt 24 órában négy orosz gépet szedtek le, továbbá támadást indítottak orosz bázisok ellen.

Kínától kérhetett segítséget Putyin

7.08 Oroszország állítólag katonai segítséget kért Oroszországtól, Kína washingtoni nagykövetsége azonban állítja: nem tud tud ilyen kérésről – számolt be a BBC. Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok azt mondta, hogy Kínának súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha segít Putyinnak.

Csak idő kérdése, hogy NATO-területen csapódjon be orosz rakéta

6.45 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti lakossági üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást, amelynek harmincöt halálos áldozata és 134 sebesültje van. Elmondása szerint mintegy harminc rakéta csapódott be a bázisra. A lengyel határtól mindössze 30 kilométerre van a támaszpont, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, NATO-kiképzők is gyakran jártak ott. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre. Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta,

csak idő kérdése, míg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.

Létrejött az összeköttetés

6.30 Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését – közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

Támadásokra készülnek az oroszok

6.20 Az ukrán katonai vezetés szerint az orosz alakulatok jelenleg igyekeznek az utánpótlás mellett biztosítani az általuk eddig elfoglalt területeket, illetve újra csoportosítják erőiket. Amint ezzel megvannak, újabb támadások várhatók keleten Harkiv, északkeleten Szumi, illetve Kijev határában Brovari ellen.

Fotó: AFP
Az orosz–ukrán háború legfontosabb vasárnapi történéseiről itt olvashat!