Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a német kormány felkészült arra az eshetőségre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat az országnak, bár ennek egyelőre nincs jele. A zöldek politikusa a Deutschlandfunk televíziónak azt nyilatkozta, hogy télre és nyárra van elég gáz, arról pedig egy készülő törvénytervezet gondoskodik, hogy a következő fűtési szezonra tele legyenek a tárolók. Az Európai Unióban Németország rendelkezik a legnagyobb, 24 milliárd köbméternyi gáztároló-kapacitással, amelyek jelenleg mintegy 30 százalékig vannak tele, és ezt további kétmilliárd köbméterrel tervezik növelni.

A legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén Németország „tartalékban, sőt talán még üzemben is tarthatja a széntüzelésű erőműveket

– hangsúlyozta Habeck.

Hozzátette azonban, hogy Berlin középtávon elkötelezett a megújuló energiaforrásokra való áttérés mellett.

Fotó: JEFF HAYNES / AFP

Az ukrajnai konfliktus miatt a berlini kormány minden opciót tanulmányoz, amelyik lehetővé teszi az orosz függőség megszüntetését. Felülvizsgálják a nukleáris erőművek bezárásának tervét is, amelynek az év végéig kellene lezárulni – ezt Habeck pár napja maga is elismerte.

A folyamat azonban már valószínűleg annyira előrehaladott, hogy lehetetlenség megállítani, figyelmeztettek az erőművek üzemeltetői. Az Isar 2 erőművet üzemeltető Eon szolgáltatója pár napja a Rheinische Postnak azt mondta, hogy „nem opció” a működés folytatása a által megszabott 2022-es határidőn túl, és az Euraktiv összefoglalója szerint a többiek is hasonlóan vonakodóak.

„Az EnBW számára nem merül fel az üzemidő meghosszabbításának kérdése. Az atomenergia kivezetéséről 2011-ben politikai és társadalmi konszenzussal döntöttek, és azt a törvény egyértelműen szabályozza” –mondta a Handelsblattnak a közműszolgáltató szóvivője.